Olay, Sivas'ın Kangal İlçesi'nde meydana geldi. İlçede 30 yıldır imamlık yapan Hulus Kılıçer (59) ile kısa süre önce camide müezzin olarak görevlendirilen İsmail Kılıç (32), cami bahçesine serilen kilimler yüzünden tartıştı. İddiaya göre imam Hulus Kılıçer, müezzin İsmail Kılıç'tan ramazan ayında cemaatin namaz kılması için bahçeye serilen kilimleri içeri almasını istedi. Müezzin kabul etmeyince aralarında tartışma yaşandı.

YALANCI ŞAHİT GÖSTERDİ

Bu sırada olayı gören imam Hulus Kılıçer'in oğlu Akif Kılıçer de tartışmaya dahil oldu. Kısa süreli tartışmanın ardından müezzin İsmail Kılıç savcılığa başvurarak darp edildiğini ileri sürüp imam Hulus Kılıçer ile oğlundan şikayetçi oldu. Müezzin Kılıç, olayı gördüğünü iddia ettiği Kur-an kursu öğrencisi Y.O.'yu da şahit gösterdi.

Savcılıkta görgü tanığı olarak ifade veren Y.O., olay sırasında imamın müezzinin boğazını sıktığını, oğlunun da gelerek tehdit ettiğini söyledi. Müezzin İsmail Kılıç'ın basit tıbbi müdahale ile giderilecek şekilde yaralandığına dair rapor alındı. İmam ve oğlu hakkında tanık beyanına da dayanılarak Kangal Sulh Ceza Mahkemesi'nde yaralama ve tehdit suçlamasıyla dava açıldı.

HAPİS CEZASI ALDI

Dava süreci sonucunda imam beraat ederken, oğlu Akif Kılıçer 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme sürecinde Sivas İl Müftülüğü, imam Hulus Kılıçer'i ilçeye bağlı Kuşkayası köyünün Kargakalesi mezrasına imam olarak, İsmail Kılıç'ı ise Divriği Müftülüğü'ne vaiz olarak tayin etti.

İmam Kılıçer, 2 yıl sonra emekli olurken, Kılıç ise Kayseri'ye tayin edildi. Kılıç'ın o dönem müftülük eğitimi aldığı öğrenildi.

Bu gelişme üzerine imam Hulus Kılıçer, Kangal Cumhuriyet Başsavcılığı'na müezzin İsmail Kılıç hakkında "yalancı şahit dinletmek" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Dilekçesinde müezzinin olaydan iki gün sonra rapor alarak kendi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ve şahit gösterdiğini belirten Kılıçer, savcılık ve mahkemede dinletilen Y.O.'nun yalancı şahitlik yaptığını itiraf ettiğini belirterek İsmail Kılıç'ın cezalandırılmasını istedi.

Savcılığın incelemesinin ardından müezzin İsmail Kılıç hakkında Kangal Asliye Ceza Mahkemesinde 'Yalan tanıklığa azmettirme' suçlamasıyla TCK'nın 272/1 ve 3872 maddeleri uyarınca dava açıldı. Mahkeme sürecinde ifadesi alınan müezzin İsmail Kılıç, suçlamayı kabul etmezken, Y.O.'nun, imamın yakınları tarafından tehdit edilmesi sonucu sonradan ifadesini değiştirdiğini iddia etti. Aynı davada yalan tanıklıktan yargılanan Y.O. ise ifadesinde, "Aslında ben olaydan hiç bilgim ve görgüm olmadığı halde İsmail hocanın lehine şahitlik yaptım. Bu konuda İsmail hoca beni kandırdı. Ben 'Vebali olur mu' diye sorduğumda 'Bir şey olmaz' dedi. Bu sebeple öyle ifade verdim. Pişmanım" diye konuştu.

Savunmaları dinleyen mahkeme, 20 Mart tarihli kararında sanık İsmail Kılıç'a yalan tanıklığa azmettirme suçundan 13 ay 23 gün hapis cezası verdi. Cezası 5 yıllık denetimli serbestliğe çevrildi.

Yalan tanıklık suçlamasıyla yargılanan yaşı küçük Y.O ise 2 ay 6 gün hapis cezasına çarptırılırken, bu ceza 1320 lira adli para cezasına çevrildi. 3 yıl da denetimli serbestliğe tabi tutulması kararlaştırıldı.