CiddiGazete- İsa Armağan, 1978 yılının Ağustos ayında gerçekleştirilen bir eylemin sanığı olduğu iddiasıyla yakalandı. 18 Ekim 1979'da Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi'nce arkadaşı Mustafa Pehlivanoğlu ile birlikte idam cezasına çarptırıldı.

26 Temmuz 1980'de iki idam sanığı, "Kuş uçmaz" denilen Mamak Askeri Cezaevi'nden kaçtı.

Firarilerden Mustafa Pehlivanoğlu, ülkücü camia içindeki bir ajanın ihbarıyla bir süre sonra Kütahya'nın Çal ilçesinde yakalandı ve 7 Ekim 1980'de, sol görüşlü Necdet Adalı'dan birkaç saat sonra, "denge" sağlaması için idam edildi. İsa Armağan ise bir süre Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde saklandıktan sonra izini kaybettirdi.

Polisin Armağan'ı Almanya'da aradığı günlerde Armağan, İran'da Rızaiye Hapishanesi'nde yatıyordu. 1981 Ekim'inde İran sınırını izinsiz geçmek suçundan İran'da yakalanarak mahkum oldu. Üç ay süren bu mahkumiyeti tamamladıktan sonra İran makamlarınca sınırda Türk yetkililere teslim edildi.

Sınır polisi, bu kişinin İsa Armağan olduğunu anlayamayınca serbest bıraktı. Bu kargaşa içinde yeniden İran'a döndü. Yine izinsiz giriş yapmak suçuyla yakalandı. 10 gün gözaltı cezasıyla cezalandırıldı.

İran'da hapishaneden çıktı. Uzun yıllar devrim muhafızlığı yaptı.

İran-Irak savaşına katılarak, "Devrim Muhafızları" saflarında yer alıp, yüzbaşılığa kadar yükseldi. Devrim Muhafızı olarak bir liman kentinde kontrolörlük, Tahran'da bir eğitim kampında komutan yardımcılığı ve Afganistan'da bir mülteci eğitim kampının komutanlığını yaptı.

Daha sonra Suriye sınırından Türkiye'ye geçerek, İstanbul'a geldi; buradan da bir işçinin pasaportuyla Almanya'ya gitti.

27 Ağustos 1992'de Almanya'da tutuklanarak, 30 Mayıs 1995'te Türkiye'ye iade edildi. Terörle Mücadele Yasası'ndaki değişiklikten yararlandı ve idam cezası 10 yıl, gasp suçundan aldığı ceza da 3 yıl 9 aya düştü.

Türkiye'ye iade edildikten sonra Bandırma Kapalı Cezavine konulan Armağan, burada yedi yıl kaldı. Armağan, hükümetin çıkardığı ve "şartla tahliye" olanağı sağlayan yasadan yararlanarak, 2002'de serbest kaldı.

ANKARA'DA VEFAT ETTİ

Alparslan Türkeş Düşünce Derneği Başkanı Hakverdi Satılmış, İsa Armağan'ın vefat haberini sosyal medya hesabından duyurdu. Hakverdi Satılmış, Armağan'ın gece saatlerinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini, bugün saat 16.00'da Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanacağını belirtti.

İsa Armağan'ı, son yolculuğuna ülküdaşları uğurladı.