CiddiGazete- İstanbul'un tek Kovid-19 Psikiyatri Servisi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunuyor. Şizofreni, bipolar bozukluk ve diğer psikolojik rahatsızlıkları bulunan koronavirüs hastaları burada tedavi ediliyor. Sağlıklı hastaların bile ruhsal açıdan zorlandığı koronavirüs sürecinde psikiyatri hastaları uzman doktorların elinde tedavi görüyor.

Hastanede bulunan iki psikiyatri kliniğinden biri koronavirüs hastalarına ayrıldı. 8 psikiyatr, 3 çocuk psikiyatrı, 15 hemşire, 6 personel, 4 güvenlik sadece koronavirüs psikiyatri hastalarına bakıyor. Koronavirüs hastaları diğer hastalardan ayrı bölümde tek tutuluyor.

Sabah’ın haberine göre, ruh sağlığı problemi yaşayan insanlarda korona takibi ve tedavisinin daha zor olduğunu ifade eden psikiyatri klinik şefi Umut Mert Aksoy şöyle konuştu:
“Kovid-19 sağlıklı insanlarda uyum, kaygı bozuklukları ve depresyon gibi sorunlara neden, ruh sağlığı problemi yaşayan kişilerde de var olan hastalıklarının alevlendiriyor.
Burada yatan hastaların bulaşma ihtimali değerlendirmesi mümkün değil. Diğer insanlar maske takarlar, hasta olduklarında diğer izolasyon kurallarına uyum gösterirler. Uyum bozukluğu olanlarda süreç güçlükle geçiyor.
İkinci zor kısım koronavirüs ilaçları ile psikiyatri ilaçlarının birbirleriyle etkileşimlerini dikkate almak. İki ilacın birebir etkisini yönetmek gerekiyor. O yüzden "Kovid Psikiyatri" daha zorlayıcı olabilir.
Psikiyatri hastalarının tedavisinde hasta ile çok temas etmeniz lazım. Sürekli hastanın odasına girersiniz, hastaya yaklaşma ve yakınlaşmanız gerekir. Hasta ile sürekli konuşursunuz. Koronavirüs tedavisi devam edenlerde bunu gerçekleştiremiyoruz. Hasta ile temas etmemeniz tedaviyi olumsuz etkiliyor.
Mesela bu klinikte yatan hastalar birlikte oyunlar oynarlar, televizyon izlerler, grup terapilerine girerler. Doktorlarla, psikologlarla görüşmeler yaparlar. Koronavirüs hastalarını diğer hastalardan ayırdığımız için tedavisi ve rehabilitasyonunu da zorlaşıyor.
Hastanın sağlık durumu kötüleştiğinde örneğin solunum alıp vermekte zorlandığında başka kliniklere gönderiyoruz. Hasta mahremiyeti nedeniyle normade odalara kamera koymayız. Ama hastayı gözlemlemek için odalara kamera koyduk.
İnsanlarda koronafobi oluştu. Hastalanma korkusunun insanları tedirgin ettiğini, kaygılandırdığını biliyoruz. Normal yaşama dönmek çok uzun sürerse ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Pandemiden sonra travma sonrası stres bozuklukları, belki madde bağımlılığı, belki şiddet davranışları, toplumsal sorunlar dalgası ile karşı karşıyayız.”