CİDDİGAZETE

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi, yaptığı bir araştırmada, seçmen sadakati en düşük partinin İyi Parti olduğunu belirtti.

İşte Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin analizi:

1- Cumhur İttifakı geriliyor ama çöküşte değil! Cumhur ittifakı'nın 2018'de yüzde 53,7 olan oy oranı, Ocak 2019'da yüzde 51'e, Nisan'da yüzde 49'a gerilemişti. Son araştırmalar bu oranın yüzde 45'lere kadar gerilediğini gösteriyor.

2- 31 Mart/23 Haziran yerel seçimlerinin işaret ettiği en önemli sonuçlardan biri, uzun yıllardır devam eden seçmenlerin bloklaşmış pozisyonlarını terk etme ve yeni tercihlere yönelme eğilimleri göstermesi oldu.

3- Türkiye siyasetinin yeni sorusu şu: Yerel seçimlerde ortaya çıkan seçmenlerin oy davranışını değiştirme eğilimi genel seçimlerde de devam eder mi? Bu soru çeşitli ihtimaller etrafında tartışılıyor.

4- Bir başka soru ise hangi partilerin seçmenlerinin partilerini terk edip başka partilere yöneleceği ile ilgili. Bu sorular seçmenlerin muhtemel oy değiştirme davranışlarıyla ilgili tartışmanın AK Parti'yle beraber İYİ Parti etrafında yoğunlaşacağını gösteriyor.

5- İYİ Parti'nin bu tartışmada bilhassa öne çıkmasının sebebi bu partinin seçmen sadakatini sağlamakta yetersiz kaldığına ve sadakati en düşük seçmen grubunun İYİ Parti seçmeni olduğuna işaret eden göstergeler.

6- İYİ Parti seçmeni farklı kesimlerden geliyor. Yaklaşık yüzde 40'ının 90'lı yıllarda MHP ve BBP'yi, yüzde 32'sinin CHP, DSP ve SHP'yi tercih ettiği, yüzde 20'sinin merkez sağ partilere, yaklaşık yüzde 10'unun ise dindar-muhafazakar partilere oy verdiği görülüyor.

7- 2018'de İYİ Parti Parti'ye oy vermiş seçmenler arasında CHP potansiyeli yüzde 48. MHP'ye yakın olanlar yüzde 25, AK Parti'ye yakın olanlar yüzde 10 civarında. Benzer şekilde İYİ Partililer'in yüzde 90'ı AK Parti'ye, yüzde 75'i MHP'ye kendini uzak hissediyor.

8- İYİ Parti seçmeni dindarlık, milliyetçilik, Atatürkçülük vb. kimlik eksenli tercihlerinde CHP ile MHP arasında konumlanıyor. İYİ Parti seçmeni de CHP seçmeni gibi daha kentli, daha eğitimli ve gelir düzeyi daha yüksek bir grup.

9- Demografik profillerin gösterdiği benzeşme yaşam tarzlarınca da doğrulanıyor. İYİ Parti'ye oy verdiğini söyleyen seçmenlerin yüzde 34'ü, CHP'ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 46'sı alkollü içki kullandığını ifade ederken bu oran MHP'de yüzde 28'e AK Parti'de ise yüzde 18'e geriliyor.

10- İnanç eksenli davranışlara bakıldığında benzer bir kümelenme var. CHP'ye oy veren kadınların yüzde 20'si, İYİ Parti'ye oy verenlerin yüzde 41'i başörtülü, bu oran MHP'de yüzde 64, AK Parti'de ise yüzde 77.

11- İYİ Parti seçmeninin demografik, kültürel ve siyasi özellikleri analiz edildiğinde ortaya üç temel sonuç çıkıyor:

12- 1. İYİ Parti'ye oy vermiş seçmen grubunun İYİ Parti ile bağları güçlü değil. Tüm seçmen grupları arasında sadakati en düşük grubu İYİ Parti seçmeni oluşturuyor.

13- 2. İYİ Parti seçmeni zannedildiğinin aksine MHP'lilerden çok CHP'lilere benziyor. Bu benzerlik sosyo-ekonomik düzey, eğitim düzeyi, yaşam tarzları gibi göstergelerde belirginleşiyor.

14- 3. İYİ Parti seçmenlerinin siyaseten en mesafeli oldukları partiler AK Parti ve MHP.

15- Sonuç olarak, İYİ Parti seçmeni kendisini CHP'ye daha yakın hissediyor. Saydığımız bu üç özellik seçmenin İYİ Partiden kaçma ihtimalinin yüksek, kaçmanın esas yönününse AK Parti ya da MHP'den ziyade CHP olabileceğini gösteriyor.