CiddiGazete- Elazığ’daki depremden yaklaşık bir saat sonra Kızılay Genel Müdürü Kerem Kınık'ın sosyal medya hesabından yaptığı duyuruyla yardım talep etmesi, tepkiye neden olmuştu.

Kınık’ın çağrısının ardından yıllardır toplanan deprem vergileri ve Kızılay’a yapılan bağışlar tartışılmaya başlandı.

Gazzetta9’dan Celal Eren Çelik’in haberine göre; Kızılay daha önce kendi bütçesinden çeşitli vakıflara para aktardığı iddiası ile gündeme geldi.

Kızılay'ın bu kez Başkentgaz tarafından hesaplarına aktarılan bağış paralarının, AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve yurtlarda kalan çocuk tacizi davasıyla gündeme gelen Ensar Vakfı’na aktarılması noktasında kendisine Başkentgaz tarafından muvafakat verildiği ve Başkentgaz'ın bu doğrultuda 29 Aralık 2017’de yüklü miktarda bağış yaptığı iddia edildi.

ENSAR’A 7 MİLYON 925 BİN DOLAR, KIZILAY’A 75 BİN DOLAR

Çelik'in yayımladığı belgenin altında dönemin Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun imzası var. Belge ile Kızılay'a 8 milyon dolar bağışlandığı, bu bağışın sadece 75 bin dolarının Kızılay’a verildiği, geri kalan 7 milyon 925 bin doların ise Ensar Vakfı’na aktarılmasının talep edildiği belirtildi.

Başkentgaz’ın Kızılay’a gönderdiği yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Kurumunuz hesaplarına 27.12.2017 tarihinde aktarılan 8.000.000 USD'lik bağış tutarının 75.000 USD'lik kısmının Derneğiniz faaliyetlerinde, kalan 7.925.000 USD bakiye tutarın ise Derneğiniz ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat ettiğimizi, bu amaçla belirtilen tutarın Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak Derneğinizin hukuki, mali ve idari hiçbir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz.”

Böylece Kızılay üzerinden Başkentgaz'ın Ensar Vakfı'na mali destek sağlamış olduğu iddiası ortaya atıldı.

VERGİDEN DÜŞÜLDÜ

Başkentgaz, özelleştirme sürecinin ardından Torunlar GYO’ya satılmıştı. Başkentgaz’ın bağışı doğrudan Ensar Vakfı’na değil de Kızılay aracılığıyla yapmasının nedenin ise vergi muafiyeti olduğu tahmin ediliyor.

AKP tarafından yapılan düzenlemeyle birlikte Kızılay'a yapılan tüm bağışlar "tamamen" vergiden düşebiliyor.

Yani AKP'ye yakınlığı ile bilinen TORUNLAR GYO'nun satın aldığı Başkentgaz 8 milyon doları önce Kızılay'a yatırarak vergiden düşüyor, ardından paranın Kızılay'ın hesabında 75 bin doları kalacak şekilde 7 milyon 925 bin dolar tutarındaki kısmının Ensar Vakfı'na aktarılması için talimat vermiş oluyor. Ensar Vakfı 7 milyon 925 bin lira elde ederken, Torunlar da bu parayı Kızılay üzerinden yaptığı için tamamını vergiden düşüyor.

Böylece hem Başkentgaz'ın sahibi Torunlar GYO 8 milyon dolar vergiden düşüyor, hem de Ensar Vakfı'na mali kaynak aktarımı sağlanmış oluyor.