CiddiGazete- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani bahanesiyle 2014 yılında düzenlenen eylemlere ilişkin soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi.

Gözaltı kararlarıyla ilgili savcılıktan yapılan açıklamada, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu‘nun tutuklu bulunduğu anımsatılarak, şu ifadeler kullanıldı:

"Ankara merkezli 7 ilde, 25 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Karar gereği şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalara Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir.”

Hakkında gözaltı kararı bulunan şüpheliler arasında HDP Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Alp Altınörs, Ali Ürküt, Altan Tan, Gülfer Kaya, eski milletvekilleri Nazmi Gör, Ayla Akat Aka, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Beyza Üstün, Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de bulunuyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nun soruşturmayla ilgili verdiği diğer bilgiler şöyle:

- Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde, özellikle 6 Ekim 2014 tarihinden başlayarak 7- 8- 9 Ekim 2014 tarihlerinde yollara barikatlar kurmak suretiyle yollar kesildi, uzun namlulu silah, molotof kokteyli, havai fişek, taş ve sopa kullanmak suretiyle kamu binalarına, kamu araçlarına, vatandaşların ikametlerine, iş yerlerine ve araçlara zarar verildi.

37 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

- Terör olayları kapsamında 7 Ekim 2014 gününden başlayarak 8- 9 Ekim 2014 tarihlerinde terör eylemleri sonucu 37 kişi hayatını kaybetti.

- 29 adam öldürmeye teşebbüs 3 bin 777 mala zarar verme, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlıklarını ihlal, 13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk’ü Koruma Kanununa Muhalefet suçları işlendi. 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaş yaralandı.

18 SANIK HAKKINDA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Diyarbakır’daki izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz’un öldürülmesiyle ilgili 41 sanıktan 16’sı “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” ile “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış müebbet, 2’si ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Suç tarihinde yaşı 18’den küçük olan 6 çocuğa ise 110’ar yıl hapis cezası verildi.

NE OLMUŞTU?

IŞİD'in Kobani'ye başlattığı saldırı gerekçesiyle HDP halkı sokağa çağırdı. Türkiye genelinde çıkan olaylarda 50 kişi öldü... Türkiye'de bir iç savaş provası yaşandı... Şehirlerde çatışmalar ürkütücü boyutlara ulaştı.

HDPNİN SOKAK ÇAĞRISI NEYDİ?

6 Ekim 2014'te Halkların Demokratik Partisi (HDP), Parti Meclisi ile MYK toplantısını yaptı. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın düzenlediği toplantılarda, Kobani'deki son durum ile bunun Türkiye'ye yansımaları değerlendirildi.

Ardından "Halklarımıza Acil Eylem Çağrısı" başlığı taşıyan açıklamada, "Kobani'de yaşanan katliam girişimine karşı 7'den 70'e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz. Bütün uluslararası kurumlar, demokratik kitle örgütleri, emek ve meslek örgütleri, kadın ve gençlik örgütleri, demokratik güçler Kobani'de yaşanan vahşete karşı harekete geçmelidir. Bundan böyle her yer Kobani'dir. Kobani'deki kuşatma ve vahşi saldırganlık son bulana kadar süresiz direnişe çağırıyoruz" denildi.

Bu çağrının ardından sokaklar karıştı. Diyarbakır’da patlak veren ve Türkiye’nin pek çok iline yayılan toplumsal olaylarda ilk 3 günde 23 kişi öldü. 10 Ekim'de ölü sayısı 35 olarak açıklandı. Sonraki günlerde yaralıların da yaşamını yitirmesiyle toplam ölü sayısı 50'ye yükseldi.

KATİL ÖCALAN DA SÜRECE DAHİL EDİLDİ

9 Ekim'de Diyarbakır'da basının karşısına çıkan HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaşanan şiddet olaylarından dolayı üzüntülü olduklarını söyledi, olaylardan sorumlu olmadıklarını öne sürdü. Demirtaş'ın açıklamasında öne çıkan ise İmralı Cezaevinde kalan Abdullah Öcalan ile ilgili açıklaması oldu.

Demirtaş, "Dün gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk. Kendisinin de katliam ve büyük provokasyon tehlikesine karşı diyalog ve müzakereyi hızlandırma yöntemini bütün taraflara telkin, tavsiye, önerdiğini belirtmek istiyoruz" dedi.