CiddiGazete- Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Aralık ayındaki zirvede AB'nin Türkiye'nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetlerini ele alacağını söyledi.

Merkel "Olaylar umduğumuz şekilde gelişmedi" ifadelerini kullandı.

YAPTIRIM TALEBİ ERTELENMİŞTİ

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre, Ekim ayı başındaki AB liderler zirvesinde Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın Türkiye'ye karşı yaptırım uygulanması talepleri, başını Almanya'nın çektiği ülkeler tarafından beklemeye alınmış, ancak zirve sonuç bildirisinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama ve sondaj faaliyetlerine devam etmesi halinde Aralık ayındaki zirvede yaptırımlar konusunun gündeme alınacağı ifade edilmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANINDAN AÇIKLAMA

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de provokasyonlara devam etmesi halinde" yaptırım konusunun Aralık ayındaki AB zirvesinde yeniden gündeme getirilebileceğine dikkat çekerek, "Aralık'taki AB zirvesinde ne karar alınacağı Türkiye'ye bağlı" diye konuşmuştu.

‘AYRILIK DERİNLEŞİYOR’ UYARISI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Perşembe günkü AB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye'ye yönelik olası yaptırımlar konusunda Aralık ayına kadar verilen süreyi anımsatmış, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki söyleminin AB ile arasındaki ayrılığı derinleştirdiği uyarısı yapmıştı.

‘ZAMAN DOLUYOR’ MESAJI

Borrell, bu konuyla ilgili olarak "Zaman doluyor ve Türkiye ile ilişkilerimizde bir dönüm noktasına doğru ilerliyoruz" diye konuştu.

AB'nin uyarıları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs'ta kısmen yaya trafiğine açılan Maraş bölgesini Pazar günü ziyaret etmesi ve Kıbrıs'ta eşit haklara sahip iki devletli çözüm çağrısı yapmasının ardından geldi.