24 Haziran seçimlerinden önce Malatya'da katıldığı iftar programında Erdoğan'ı alkışladığı için Muharrem İnce'nin, “Apoletlerini sökeceğim” dediği 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel'in görevden alındığı öne sürüldü.

İki gündür TSK ve siyaset kulislerini sallayan söylentilere göre, önceki gece yarısı Genelkurmay Başkanlığı'ndan çekilen mesaj emri ile Temel, Ankara'ya çağrıldı. Temel de vekaleti 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Sinan Yayla'ya bırakarak, Ankara'ya geldi.

Peki iddialar doğruysa; Hem 15 Temmuz, hem Afrin kahramanı olarak bilinen ve “Apolet” tartışmaları sırasında Erdoğan ile AKP'nin yanısıra TSK'nın da arkasında durduğu İsmail Metin Temel'le ilgili bu şok kararın sebebi ne olabilir?

Buna ilişkin kulis bilgilerini aktaralım:

15 Temmuz'dan bu yana Temel ile Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler arasında çeşitli sıkıntılar ve görüş ayrılıkları yaşandığı konuşuluyordu.

Bu sıkıntılar konusunda son aylarda gündeme gelen ve bardağı taşırdığı söylenen son olay ise şuydu:

Terörle mücadelede başarı gösteren askerlere madalya verilmesi kararlaştırılır. İsmail Metin Temel'in de ödüllendirilmesini istediği iki isim vardır, ancak bunlar listeye alınmaz. Bunun üzerine bir iddiaya göre, Temel ödül törenine katılmaz. Bir başka iddiaya göre ise Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler oradayken, Temel töreni terk eder. İşte bu olaydan sonra da Karargâh ile Temel arasındaki tüm ipler kopar.

Bundan sonrasına ilişkin söylentilere gelince;

İsmail Metin Temel'in bugün veya yarın çıkartılacak bir Cumhurbaşkanı kararnamesi ile görevden alınacağı, emekli olmadığı takdirde de Genelkurmay Başkanlığı'na değil Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı bir birime atanacağı belirtiliyor.

Müyesser Yıldız (Odatv)