CiddiGazete- Uzun süredir kanser tedavisi gören Türk Metal Sendikası'nın efsane eski Genel Başkanı Mustafa Özbek, bu sabaha karşı hayatını kaybetti. Özbek, vasiyeti üzerine Kırıkkale’de yıllar önce kaybettiği oğlunun yanına defnedilecek. AKP iktidarına sert çıkışlar yapan Mustafa Özbek, FETÖ'nün hedefi olmuş, Ergenekon kumpasında 22 ay cezaevinde kalmıştı.

AKP'Lİ BÜLENT ARINÇ TEHDİT ETMİŞTİ

“Efsane Başkan” olarak anılan Türk-Metal Sendikası eski Genel Başkanı Mustafa Özbek, Ergenekon kumpasından tahliye olduğunda yaptığı konuşmayla Bülent Arınç’ın hedefi olmuştu.

FETÖ’nün kumpasıyla 22 ay Silivri Cezaevi’nde yatan Özbek, 2010 yılında tahliyesinin ardından yaptığı açıklamada “22 ay savunma yapmadan çıktım, 3 saat önce teröristtim, şimdi ne değişti?” demişti.

Dönemin Başbakan Yardımcısı, bugünün Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç, bu sözler üzerine Özbek’i tehdit ederek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bence bu işin keyfini yaşasın, içerideki arkadaşları için de dua etsin. Onlar da bir an evvel özgürlüklerine kavuşsunlar. Ama kabadayılık olmaz. Çünkü öyle kabadayılar vardı. Tahliye edip çıktığında 1 buçuk saat kadar televizyon önünde konuşan, sonra tekrar ‘İçeri buyrun’ dendiği zaman da sesi çıkmayan insanlar var. Tahliye edenler sevinsin, inşallah beraat edenler olacaktır, onlar da mutlu olsunlar. İyi bir yargılama, güzel bir adalet hepimiz için gerekli.”

‘VATANA KÜSÜLMEZ’

İkinci Ergenekon davasının 88’inci duruşmasında tahliye edilen Özbek, evinin önünde coşkuyla karşılanmıştı.

Burada açıklamalarda bulunan Özbek, “40 yıldır karakola düşmedim, vatan sağolsun” dedi.

İstanbul’dan özel araçla Ankara’ya gelen Özbek’i, sevenleri, Akıncılar gişesi önünde davul ve zurna eşliğinde halay çekerek karşıladı. Otomobilden inen Özbek, karşılamaya gelenlere teker teker sarıldı. Özbek, Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlarda birliğe, beraberliğe ihtiyacı olduğunu belirterek, “Vatan için bizim canımız kurban olsun” dedi. Özbek, bir gazetecinin “Kırgın değil misiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Hayır. Vatana küsülmez. İnsan olanın başına iş gelir, böyle bir olay oldu. Ben bütün cemiyet hayatım boyunca 40 yıldır karakola düşmedim. Hiçbir anarşiyle, terörle bizim işimiz olamaz. Zaten bize ‘sen şusun’ diye hiçbir delil ortaya koyamadılar. Onun için de bizi bırakmak durumunda kaldılar. Vatan sağolsun.”

LAİK VE DEMOKRATİK SİSTEM İNSANLARI BİR ARADA TUTUYOR

Özbek, daha sonra yaklaşık 30 araçlık konvoyla Türk bayrakları asılan Beysukent’teki evine geldi. Özbek’in gelişi sırasında havai fişek ve konfetiler atıldı. Evinin önünde alkışlarla karşılanan Mustafa Özbek’e, eşi Bedriye Özbek ve yakınları sarılarak “geçmiş olsun” dedi. Kimsenin inancına karışmayan laik demokratik sistemin önemli olduğunu, insanları bir arada tuttuğunu vurgulayan Özbek, “Hoca camide namazını kıldıracak, devlet adamı devlet işini yapacak. İmam devlet işine karışmayacak” dedi.

MUSTAFA ÖZBEK KİMDİR?

Mustafa Özbek, 1975 yılından beri Türk Metal Sendikası'nın genel başkanlığını yürütüyordu. “Avrasya vizyonu” ile hareket ettiğini söyleyen Özbek başta Türk cumhuriyetleri olmak üzere bölgedeki ülkelerle sıkı ilişkiler kurdu. 1994 yılında Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’nun başkanlığını üstlendi. 2005’te Yörük ve Türkmen derneklerinin bir araya gelerek kurdukları Türk Boyları Konfederasyonu’nda da başkanlık görevini üstlendi.

Mustafa Özbek, sendikal faaliyetlerin yanı sıra milliyetçi ve ulusalcı kitleleri birleştirmeye çalıştı ve “Türkiye’m Topluluğu”nu kurdu.

Özbek, Avrasya Televizyonu’nun da (ART) kurucusuydu.

Özbek, 2004 yılında Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi’ni (TUSAM) kurarak, millî güvenlik konusunda da çalışmalar yapmıştır.

Özbek, 22 Ocak 2009 tarihinde Ergenekon soruşturmasının 11. dalga operasyonunda gözaltına alındı. Özbek, 7 Ekim 2010’da tahliye edildi. 5 Ağustos 2013’te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak sağlık durumu ve yaşı dikkate alınarak adli kontrol uygulaması şartları kapsamında tahliye edildi.