CiddiGazete- Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, WhatsApp’ın kullanıcılarından topladığı bilgileri Facebook ile paylaşma kararı almasına gösterilen tepkilere ilişkin açıklama yaptı.

Serdar Çam, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Paranoyak olmaya, çok takmaya da gerek yok. Yerli dijital ürünleri tercih edip yayma çabası milli bir vazife ve bilinç ama önceki tecrübelere göre; ani bir dolduruşla bazı uygulamalardan çıkılsa bile geri dönüşler olabiliyor. Önemli olan kalıcı ve yaygın kullanımını sağlayabilmek” ifadelerini kullandı.

Çam’ın paylaştığı mesajlar şöyle:

“Doğudan Batıdan dijital dünyada kuşatılmışız. Eskiden acaba ortamda böcek var mıdır diye kimse sormuyor bile. Elimizdeki telefonlar olmuş birer böcek. Bazıları nezaketen soruyor: ”mikrofonu/kameranı kullanabilir miyiz?” “Evine/işine varmak için şu kadar dakika lazım” diyor.

Ülkeler birbirlerine telefon cihazı ve uygulamalarına karşılıklı yasaklar getirse de sosyal medya ağları üzerinden operasyonlar çekebiliyorlar. Yerli ürün kullanımı kadar kullanıcıların gaza gelmemesi ve yönlendirilmemesi önemli. Ürünler sizin olsa bile güdülen koyuna dönüşmemeli!

Yoğunluk nerede ise; rt/fav/takipçi talebi nerede oluşmuş ise sanal dünyadaki hakim olan platform/kazanan o olur. Sosyal medya araçlarında nüfus ve nüfuz hakimiyeti olan pazarı elinde tutar. Milli duruşa, tercihe önem verelim ama küresel tüketim eylemleri gerçeğinden kopmayalım!

Şu kadar yıldır kullanılan tüm sosyal medya araçlarından vazgeçmek kolay. Ama yerine koyduğumuz aynı gücü ve yetkinliği vermediği sürece daha güvenli araçlar kullanıyor olsak dahi; başka alemlerle entegre olma ve yönlendirme kabiliyetini kaybedebilir; başka tuzaklara düşebiliriz.

Yaay/BİP’e geçip, kullanmalıyız. Ancak! Ankara-Paris-Moskova-NewYork-Mogadişu-Cezayir-Bakü-Saraybosna vb. beldelerde milyarlarca insan eşit şekilde aynı Twitter/Facebook/Whatsapp kullanıyor. Öyleyse ben de kullanmaya devam ederim; çünkü bizim dünyaya bir mesajımız var anlatmalıyım!

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN UYARI

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Veri mahremiyeti açısından AB ve diğer ülkeler ayrımı kabul edilemez! Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nde de belirttiğimiz gibi yabancı menşeli uygulamalar veri güvenliğine yönelik önemli riskler içeriyor.

Yabancı menşeli muadillerinden çok daha fazlası, #BİP ve #Dedi gibi milli ürünlerimizde var. Tüm vatandaşlarımızı yerli ve milli uygulamaları kullanmaya davet ediyoruz

Sayın Cumhurbaşkanımız @RTErdogan’ın belirttiği gibi dijital faşizme hep birlikte karşı duralım!” ifadelerini paylaşmıştı.

Ali Taha Koç mesajına şu görseli eklemişti: