CiddiGazete- Salgın nedeniyle zor günler geçiren özel tiyatrolara İstanbul Büyükşehir Belediyesi de kapılarını açtı. İBB Şehir Tiyatroları, özel tiyatroların sahnelediği 40 yetişkin ve 10 çocuk oyununu, Ekim programına dahil etti. Bunların arasındaki Kürtçe bir oyunun da yer alması dikkat çekti.

ŞEHİR TİYATROLARI TARİHİNDE BİR İLK

Terör örgütü PKK'ya yakınlığı ile bilinen Mezapotamya Kültür Merkezi'nin tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nu (Yeni Yaşam Tiyatrosu) tarafından sergilenen Beru isimli oyunun 13 Ekim'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde sergileneceği açıklandı.

İstanbul Şehir Tiyatroları'nın 106 yıllık tarihinde ilk kez Kürtçe bir oyunun sergilenecek olmasına değil, oyunu sergileyen gruba büyük tepki oldu.

Emniyetin harekete geçmesi üzerine, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı'na resmi yazı yazıldı ve oyun iptal edildi.

İstanbul Valisi Ali Yarlikaya, konuyla ilgili adli sürecin başlatıldığını duyurdu.

Yasaklama kararı çıkmasaydı, oyun bu akşam saat 20.30'da, İBB Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde sergilenecekti.

KİM BUNLAR?

2016'da OHAL kanunu ile üç ay faaliyetleri durdurulan Mezopotamya Kültür Merkezi, terör örgütü PKK bağlantısıyla biliniyor. OHAL'in ilanından sonra Adana, Mersin, İzmir, Gaziantep gibi birçok ilde MKM’ye bağlı faaliyet yürüten dernekler KHK ile kapatıldı. Bazı illerde de MKM'lerin binaları boşaltıldı.

MKM, Kürtçe olarak Navenda Çanda Mezopotamya (NÇM) ismini de kullanıyor. TYN, 2019’da oynadığı "Tene Ez" (Sadece Ben) isimli oyunu, "Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması" talebiyle Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde açlık grevine giren Demokratik Toplum Kongresi Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e ithaf etti.

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'NIN SÖZDE "KÜLTÜR-SANAT-BİLİM" KANADI!

1991’de kurulan MKM, terör örgütü PKK’nın "kültür sanat ve bilim kolu" olarak kendisini tanıtıyor. İşte Mezepotamya Kültür Merkezi'nin faaliyetlerinden bazıları:

2008: Siirt Sulh Ceza Mahkemesi MKM'nin 2008 yılı için hazırladığı takvimlerin MKM ambleminin içinde sözde Kürdistan haritası bulunduğu, takvimin tamamının Kürtçe olması ve Öcalan ile PKK faaliyetlerinin tarih sıralamasına göre takvim yapraklarında yer aldığı gerekçesiyle yasadışı örgüt propagandası yapıldığı iddiasıyla, Basın Kanunu’nun 25’inci maddesi gereğince dağıtımını yasakladı.

2008: MKM sanatçıları, PKK'ya karşı yürütülen sınır ötesi ve sınır içi operasyonların ve DTP'nin kapatılması davasının durdurulması ile Öcalan'ın başka bir cezaevine naklinin yapılması, Kürt dilinin Anayasal güvence altına alınması için DTP İstanbul İl binasında açlık grevi yapma kararı aldı.

TERÖRİSTLER MKM’DE YAKALANDI

2011: Adana Merkez Seyhan ilçesi Gülbahçesi Mahallesi Obalar Caddesi'nde terör örgütü PKK yandaşları, yolu kapatıp, korsan gösteri düzenledi. Teröristbaşı lehine sloganlar atan yüzleri maskeli gruptan gözaltına alınan 20 kişiden 6’sı, patlamanın meydana geldiği yerin yaklaşık 300 metre uzağındaki MKM’de yakalandı. Binada yapılan aramada bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi. "MKM Gençliği" adıyla faaliyet gösteren grubun terör örgütü PKK’nın gençlik hareketi olduğu, korsan gösterileri organize ettiği belirtildi.

2014: Batman'da 2001 yılından bu yana MKM bünyesinde çalışmalarını yürüten, kültürel ve sanatsal çalışmalara imza atan Bahar Kültür Merkezi, 13 yıldan sonra isim değişikliğine gidip, PKK üst düzey yöneticilerinden Hozan Mizgin'in adını alarak Navenda Çanda Mizgin (NÇM) oldu.

2015: MKM'ye bağlı Amed (Diyarbakır) Tev Çand Korosu HDP için "Were HDP" şarkısını hazırladı.

2015: İstanbul Kazlıçeşme'de düzenlenen teröristbaşının posterlerinin asıldığı, Selahattin Demirtaş'ın konuşma yaptığı Nevruz programında MKM müzik grubu da sahne aldı.

HDP'YE EKONOMİK DESTEK KONSERİ

2015: MKM ve HDP, HDP'nin seçim çalışmalarına ekonomik anlamda destek olmak için, 11 Ekim'de İstanbul Bakırköy Halk Pazarı'nda "HDP ile yeni yaşama silav" (yeni yaşama selam) sloganıyla konser düzenleme kararı aldı.

2015: MKM'ye bağlı Komuna Denge Mezopotamya Müzik Grubu, "Kobaneya Şerin" adlı şarkıyla Ayn el-Arab'taki PKK eylemlerine desteğin ardından, HDP için "Renklerin buluştuğu yer HDP" isimli şarkı yaptı.

PKK YÖNETİCİSİNE SAHİP ÇIKTILAR

2016: Terör örgütüne karşı başlatılan hendek operasyonlarında Şırnak Cizre’de bir bodrum katında onlarca insanın katledildiği yalanı örgütün tüm kolları tarafından piyasaya sürüldü. MKM çalışanları, operasyonları birçok merkezde protesto etti. İstanbul'da İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen MKM üyeleri, Cizre'deki operasyonlarda arkadaşları Feride Yıldız, İslam Balıkesir, Gülistan Üstün'ün de bulunduğunu belirtti.

2017: 11 Mayıs 1992’de girdiği çatışmada öldürülen PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Hozan Mizgin'in ölümünün 25. yılında konuşan MKM yöneticilerinden Katar, "Sesi ve sanatı ile özgür bir yaşamı dilendiriyordu. Şarkılarıyla bizleri bugünlere taşıdı. Sadece bir kadın ve sanatçı değildi. Öncü ve direnişiydi" dedi.

2018: Kapatılan MKM Adana Şubesi’nde çalışanlar gözaltına alındı.

2019: NÇM'ye bağlı kadınlar, PKK'nın 1992'de öldürülen yöneticilerinden Hozan Mizgin'i (Gurbet Aydın) Diyarbakır’da düzenlenen etkinlikle andı.

KATİL ÖCALAN’I SAVUNDULAR

2020: Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve MKM, Öcalan'a dikkat çekmek için Amed Şehir Tiyatrosu'nda açıklama yaptı.

Açıklamaya, Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Özgürlükçü için Hukukçular Derneği (ÖHD), HDP ve ESP il yöneticileri de katıldı.

2020: MKM, yıllardır faaliyetlerini sürdürdüğü İstanbul'daki binasından çıkartıldı. MKM çalışanları, binanın önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Milletvekili Hüda Kaya, HDP MYK üyesi Ferhat Encü, HDP İl Başkanı Elif Bulut ve Kürt Araştırmalar Derneği Başkanı Eyüp Subaşı da katıldı.