CiddiGazete- Kadıköy'de Boğaziçi öğrencilerinin eylemine destek olmak amacıyla öğrenciler engellemelere rağmen Rıhtım'da toplanmaya başladı. Ancak polis toplanan gruba biber gazı sıkarak müdahale etti. CHP’li İlhan Cihaner, Ali Şeker, Türkiye İşçi Partisi milletvekili Barış Atay ve Ahmet Şık müdahaleye tepki gösterdi.

Öte yandan Twitter’da Boğaziçi Dayanışması hesabından yapılan paylaşımda, Boğaziçi Üniversitesi kampüsünün bulunduğu Hisarüstü’nde polisin otobüsleri durdurup GBT kontrolü yaptığı, vapurlara Boğaziçi öğrencilerinin alınmadığı belirtildi.

Bir Boğaziçi öğrencisi ise Twitter'dan "Biraz önce Kadıköy vapuruna Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olduğum için alınmadım. Nedeni ise Boğaziçililerin Kadıköy'e geçmesi yasakmış!" diye yazdı.

"REKTÖRÜ İSTEMEYEN ÖĞRENCİLERE DESTEK OLDUĞUM İÇİN GÖTÜRÜLÜYORUM"

Polisin gözaltına aldığı kişiler arasında öğrencilere destek olanlar da bulunuyor. Gözaltı aracına götürülen bir kadın "Neden götürülüyorsunuz?" sorusuna "Üniversiteye atanan rektörü istemeyen öğrencilere destek olduğum için götürülüyorum" cevabını verdi.

Olayları takip eden bir sivil polis de gösterici sanılarak kolundan çekilip gözaltına alınmak istendi. Görevli, "Ben polisim, ben polisim" diyerek gözaltına alınmaktan güçlükle kurtuldu.

"GİTTİ BU ÇOCUKLAR BU ÜLKEDEN GİTTİLER, DAHA DA GİDECEK"

Polis müdahalesine tepki gösteren bir kadın polislerin nöbet tuttuğu alana gelerek yaşanan duruma isyan etti. Gözyaşlarını tutamaya kadın, “Gitti bu çocuklar bu ülkeden gittiler, daha da gidecek. Türkiye’de ilk 300-400’e giren çocuklar bunlar, bu ülkenin olmazsa olmazları… Gitmemişler, bunlara dünyanın her yerinden burs verildi gitmediler. Şimdi o çocukları hapse atıyorsunuz, tutukluyorsunuz. Utanmıyor musunuz ya. Eğitmek ne kadar zor bir şey, öğretmek ne kadar zor bir şey. İlmek, ilmek o çocuklar aileleri tarafından iğne oyası gibi oyandı. Bu kadar basit mi ya” dedi.

KADIKÖY'E YASAK GELMİŞTİ

Kadıköy Kaymakamlığı, Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanma çağrılarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

- Bazı sivil toplum kuruluşları ve toplulukların sosyal medya hesapları üzerinden; 2 Şubat 2021 Salı (bugün) günü saat 18.00'de ve önümüzdeki günlerde Kadıköy İskele Meydanında toplanma çağrıları yapıldığı anlaşılmıştır.

- Bahse konu ilçemizde yapılmak istenilen toplanmaların, toplumun salgından korunması ve salgının yayılımının engellenmesi çalışmalarına olumsuz tesir edebileceği değerlendirilerek 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 32/Ç Maddesine istinaden; Kaymakamlığımızca idaremizde bulunan tüm kapalı ve açık alanlarda yedi (7) gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü yasaklanmıştır.