CiddiGazete- Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan yeni Whatsapp gizlilik politikasını yorumladı.

WHATSAPP SÖZÜNÜ BOZDU

8 Şubat’a kadar verilerini paylaşmayı kabul etmeyen kullanıcıların WhatsApp kullanamayacağını belirten SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, "Facebook, 2014 yılında 19 milyar dolar karşılığında satın aldı ve WhatsApp bu dönemde gizlilik ve güvenlik unsurlarından vazgeçmeyeceğini duyurdu. 2016’da ise hedefli reklamlar için verileri Facebook ile paylaşacağını duyurmuştu. Fakat 2016’da kullanıcılara veri paylaşımını kabul etmeme seçeneği de sunulmuştu. Şimdi ise durum tamamen değişti. Facebook ile verilerini paylaşmayan hiçbir kullanıcı Whatsapp kullanamayacak" dedi.

KULLANICILAR DİĞER UYGULAMALARA YÖNELİYOR

WhatsApp yeni koşulları ve gizlilik ilkelerini Facebook Şirket Ürünleri’nde entegrasyonlar sunmak için güncellediğini belirtti. Eraslan, "WhatsApp’ın yeni koşulları dünyada gündem yarattı. Kullanıcıların büyük bir kısmı ise tedirgin, bu sebeple diğer uygulamalara yönelmeye başladılar. Bu uygulamalar arasında ise Telegram ve Signal ön plana çıkıyor. Özellikle Elon Musk’ın ‘Signal Kullanın’ tweeti dikkat çekti. Kullanıcılar bu tweet sonrasında WhatsApp kullanımı konusunda daha da tedirgin oldu. Yerli ve milli uygulamalaraysa hem yaygın kullanılmadığından hem de tanınmadığından pek yönelim olmuyor ya da kullanıcılar bu uygulamaları yeterli bulmuyor. Yerli mesajlaşma uygulamalarının geliştirilmesi, desteklenmesi ve tanıtılması için çalışmalar yapılmalı." İfadeleriyle kullanıcıların WhatsApp kullanımı konusunda tedirgin olduğunu ifade etti.

BİRÇOK UYGULAMA İLE VERİLERİMİZİ PAYLAŞIYORUZ

Telefonlarımızda yer alan birçok uygulama ile kişisel verilerimizi paylaştığımızı belirten Eraslan, “WhatsApp’ın yeni koşulları ve gizlilik politikası gündem oldu ve sosyal medyada da birçok kullanıcı tarafından konuşuldu. Ancak veri paylaşımlarımızın sadece WhatsApp ile sınırlı kalmadığını unutmamak gerek. Zuckerberg grubuna ait diğer uygulamalardan olan Facebook, Facebook Messenger, Instagram gibi uygulamalar ya da Twitter, Tiktok, Snapchat gibi diğer mobil uygulamalar ile de pek çok verimizi paylaşıyoruz. Hatta geçtiğimiz dönemde Tiktok’un güvenlik açıkları da çok konuşulmuştu. Uygulamaların erişim izinleri kullanıcılar tarafından kontrol edilmiyor ya da ‘kabul ediyorum’ seçeneği işaretlenmeden önce uygulamanın gizlilik ve güvenlik politikaları okunmuyor. Veri güvenliğini sağlayabilmek adına bilinçli sosyal medya kullanıcıları oluşturmak, okullarda sosyal medyaya yönelik dersler açmak ve ailelerin de bilinçlenmesini sağlamak büyük önem arz ediyor” Sosyal medyanın bilinçli kullanımına dikkat çekti.