CiddiGazete- Kontrollü normalleşme sürecinde coronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele tedbirlerine yeterince uyum gösterilmemesi ve düşük aşılama hızı, vaka sayılarının hızla artmasına neden oldu.

Düşük riskin mavi, orta riskin sarı, yüksek riskin turuncu, çok yüksek riskin ise kırmızı olarak gösterildiği, 20-26 Şubat 2021 tarihli Türkiye’nin ilk ‘İllere Göre Risk Durumu’ haritası, aradan geçen bir ayda neredeyse tamamen kırmızıya büründü.

Ortaya çıkan bu tablo yeni tedbirleri de masaya getirdi. Çok yüksek riskli kategorisinde yer almayan illerde bile farklı kurallar uygulanabileceği, Samsun gibi vaka sayılarının bir türlü düşmedği illerde tam kapanmanın gündeme getirilebileceği konuşuluyor. İl giriş-çıkışlarının kapatılması da tartışılıyor.

RİSK DURUMUNDAN BAĞIMSIZ ÖNLEM

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, yapılan değerlendirmelerde illerde düğün, taziye, park alanlarının kullanımı gibi konularda risk durumuna bakılmaksızın farklı uygulamamada gidilebilecek.

Bunu yaparken, “test sonuçlarının pozitif çıkma oranı, yoğun bakımların ve sağlık altyapısının durumu, yoğunluk, salgının yükselme trendi” gibi kriterlerle kararlar alınabilecek.

KAFE, RESTORAN VE CAMİLER

Ramazan ayı için ayrıca önlemler alınacak. İllerdeki vaka durumuna bağlı olarak, ramazan boyunca kafe ve restoranlara farklı saat uygulaması, hafta sonu tamamen kapalı olma gibi kurallar getirilebileceği belirtiliyor.

Cami ve teravih namazları için de bazı önlemler tartışılıyor. 65 yaş üstüne toplu ulaşım araçlarını kullanma yasağı gibi farklı uygulamaların devreye sokulabileceği belirtiliyor.

COVID-19 AŞI ÇALIŞMALARI

Vaka artışındaki en önemli etkenin aşılama hızının planlandığı gibi yürütülememesi olduğu vurgulanıyor. Şu ana kadar 20 milyon aşılama yapılması öngörülüyordu ancak tedarik sorunları nedeniyle bu hedefe ulaşılamadı. Hedefin bir, bir buçuk ay gecikmeyle tutturulması öngörülüyor.

Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu verilerine göre Türkiye’de bugüne kadar toplam yapılan aşı sayısı 14 milyon 923 bin 533.

Birinci doz uygulanan kişi sayısı 8 milyon 353 bin 379.

İkinci doz uygulanan kişi sayısı 6 milyon 570 bin 154.

NİSAN AYINDA GERİLEME

Yapılan değerlendirmelerde vakaların gerilemesi için önce platoya ulaşılması gerektiği belirtiliyor. Bunun için 6-8 hafta geçmesi gerekiyor. Daha önceki süreçler dikkate alındığında, nisan ayının ikinci yarısından itibaren gerileme olabileceği, yeni aşıların da devreye girmesiyle birlikte ancak mayıs ayında kısmi rahatlama görülebileceği iddia ediliyor.

MUTANT VİRÜS YÜZDE 80

Türkiye genelinde mutant virüsün yüzde 80’e ulaştığı, yapılan testlerin bunu doğruladığı belirtiliyor. İstanbul’da mutant virüs oranının yüzde 70’lerde olduğu kaydediliyor. Türkiye genelinde hastanede yatma oranlarında artış görüldüğü, gerekli önlemler alınmazsa 2 hafta içinde yoğun bakımların alarm vermeye başlayacağı ifade ediliyor.