CiddiGazete- Doğu Karadeniz’de etkili olan şiddetli yağış, Artvin’in ardından Rize’yi de vurdu. Çayeli ilçesinde dereler taştı, yollar ulaşıma kapandı. Eskipazar Mahallesi'nde Şairler Deresi'nin taşmasıyla çok sayıda bina ve iş yerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı, park halindeki otomobiller selde sürüklendi.

Karadeniz Sahil Yolu Çayeli ilçe geçisindeki köprü sel sularının yükselmesi sonucu çift yönlü ulaşıma kapatıldı. Binalarda mahsur kalanlar, yüksek katlara çıkarak yardım bekledi. İlçede çok sayıda köy yoluda heyelan sonucu ulaşıma kapandı. Köylerde mahsur kalanlar yardım çağrılarında bulundu. Bölgeye çok sayıda AFAD ekibi sevk edildi. Yetkililer, dere yataklarından uzak durulmasını istedi.

BAKAN SOYLU RİZE’YE GİTTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere Rize’ye gitti.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Soylu, Artvin'in Yusufeli ilçesinde dün yaşanan sel ve heyelanlara da değinerek şunları söyledi:

"Hem Artvin'de oradaki Yusufeli baraj şantiyelerinde çok yoğun bir afetle karşı karşıya kalındı. Orada dün bir kaybımız vardı, 3 de bugün kaybımız var, 4 kaybımız. Yine aynı şekilde sabah İkizdere'de oldu. Aynı zamanda öğleden sonra da saat 16.00 itibarıyla bu bölgede Çayeli ve Madenli bölgesinde oldu. Çayeli merkezde de var. Bir mahallede yoğun tesir oluşmuş durumda ama burada da özellikle dağlardan, yukarılardan gelen rüsubatın, toprağın hem derelerin taşması hem de yukarıdan akarsuların oluşturduğu ciddi bir toprak yığılmaları, seller söz konusu. Ciddi menfezlerde tıkanıklıklar söz konusu."

Şu anda 12 köye ulaşım konusunda problem yaşandığını belirten Soylu, "Aynı zamanda toplam 11 yaralımız söz konusu ve 1 de kaybımız var. İnşallah o köylere ulaşma konusunda da çok ciddi bütün ekiplerimiz çalışma yapıyor. Bir taraftan Devlet Su İşleri Genel Müdürümüz burada, yine o da sabahleyin buradaydı, yani Artvin dolayısıyla İller Bankası Genel Müdürümüz geliyor, bizler de sayın Bakanımız (Hayati Yazıcı), aynı zamanda Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Fatih Metin Bey'le birlikte geldik. Sayın Valimiz de meselenin başından itibaren AFAD dahil olmak üzere, Kızılay dahil olmak üzere, Sağlık Bakanlığının tüm ekipleri dahil olmak üzere UMKE, 112 Acil hep birlikte meselenin başından itibaren tabii esas itibarıyla buranın belediyeleri, il özel idareleri çok ciddi bir çalışma içerisindeler. Şu ana kadar bir tek kaybımız var ama sabah olduğu zaman hem hasarın ne ölçüde olduğunu hep birlikte göreceğiz hem de alınabilecek, atılabilecek adımları da birlikte daha atabilme imkanına sahibiz" diye konuştu.

Öte yandan Soylu’nun açıklamasından saatler sonra, Rize’nin Çayeli ilçesi Madenli beldesinde kayıp olduğu bildirilen Ali Uzun’un cansız bedenine ulaşıldı.

AFAD'TAN AÇIKLAMA

Bu arada AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Rize'de aşırı yağıştan dolayı meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle yaralanan toplamda 5 kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

AFAD'tan yapılan açıklamada, "Rize il genelinde aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle Çayeli ilçesinin Köprübaşı ve Sarısu köyleri ile Madenli beldesinde birer ev yıkılmıştır. Köprübaşı köyünde 2 ve Madenli beldesinde 3 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye sevk edilmiştir. Meydana gelen heyelanlar nedeniyle kapanan yolların açılması için ekiplerin çalışmaları devam etmektedir. Bölgeye AFAD, Jandarma, UMKE ve STK ekipleri sevk edilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir. Köprübaşı ve Sarısu köylerinde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Bölgeye Jandarma Genel Komutanlığından bir helikopter görevlendirilmesi yapılmıştır. Gelişmeler takip edilmektedir" denildi.

CAN KAYBI İKİYE YÜKSELDİ

Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, selden yaralı olarak kurtarılan 82 yaşındaki Havva Tüysüz'ün müdahaleye rağmen hayatını kaybettiğini açıkladı.

Tepe yaptığı açıklamada, Tüysüz'ün dün gece geç saatlerde yaralı olarak çıkarıldığı Çayeli ilçesi Köprübaşı köyünde yapılan ilk müdahalesinin ardından Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındığını hatırlattı.
Yaralıya hastanede her türlü müdahalenin yapıldığına belirten Tepe, "Olay yerinde kalbi durmuş ve ekiplerimizi ilk müdahalenin ardından kalbini çalıştırmıştı. Ardından hastaneye kaldırılmıştı. Maalesef yaralı olarak hastaneye getirilen 82 yaşındaki teyzemiz hayatını kaybetti" dedi.
Havva Tüysüz'ün ölümüyle selde hayatını kaybedenlerin sayısı ikiye yükseldi.