CiddiGazete- Türk milliyetçiliğinin ve ülkücü hareketin tanınan isimlerinden Sadi Somuncuoğlu, Ankara'da hayatını kaybetti.

Somuncuoğlu, 16, 20 ve 21. dönemlerde milletvekilliği yaptı.

57. Hükümette devlet bakanı olan Milli Düşünce Merkezi Kurucu Genel Başkanı 82 yaşındaki Sadi Somuncuoğlu, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Somuncuoğlu, tedavi gördüğü hastanede bu sabah hayata gözlerini yumdu.

Sadi Somuncuoğlu için yarın TBMM'de düzenlenecek törenin ardından öğle namazını müteakip Kocatepe Camii'nde cenaze namazı kılınacak. Somuncuoğlu, ardından götürüleceği memleketi Aksaray'da son yolculuğuna uğurlanacak.

SADİ SOMUNCUOĞLU KİMDİR?

İlk ve ortaokulu Aksaray'da, lise ve yükseköğrenimini Ankara'da tamamladı. 1965 yılında "Bab-ı Ali'de sabah" gazetesini çıkardı. Gençliğinde Türk Ocağı bünyesindeki faaliyetlere katıldı. Buradaki devrin ileri gelen Türkçü aydınlarının sohbetlerinde bulundu. Daha sonra gençlik döneminde feyzaldığı Türk Ocaklarının başkanlığını yaptı (1994-1995).

1967'de aktif siyasete atıldı. 1969 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi Adana Kongresi'nde Genel İdare Kurulu üyeliğine seçildikten sonra, 12 Mart 1971 tarihine kadar kısa bir dönem dışında, MHP'li gençlerin eğitimi ve teşkilatlanması işlerini yürüttü.

ÜLKÜCÜ TEŞKİLATLARIN KURULUŞLARINDA GÖREV ALDI

1967-1969 döneminde Türkiye'deki bütün fakülte ve yüksek okullarda Alparslan Türkeş'in talimatı ile Ülkü Ocakları'nı kurdu. 1969 tarihinde, İbrahim Metin, Halil Özyıldız ile birlikte Devlet Dergi'sini çıkardı ve bu dergide birçok yazıları yayınlandı. 1970'te Ülkü Ocakları Birliğinin kuruluşunda görev aldı.

1977 yılında Niğde milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı.

15 Nisan 1978- Büyük Yürüyüş... Mehmet Doğan, Gün Sazak, Alparslan Türkeş ve Sadi Somuncuoğlu

İDAMLA YARGILANDI

12 Eylül dönemindeki MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası'nda 3 numaralı sanık olarak Mamak Askeri Cezaevi'nde tutuklu kaldı ve Alparslan Türkeş'le birlikte idamla yargılandı.

1995 Türkiye genel seçimlerinde Anavatan Partisi listesinden Aksaray milletvekili seçildi. Alparslan Türkeş'in vefatından sonra Devlet Bahçeli'nin davetiyle ANAP'tan ayrılarak MHP'ye geçti. Somuncuoğlu, 1999 seçimlerinde MHP'den yeniden Aksaray milletvekili seçildi.

ADAY OLDU, CEMAL ENGİNYURT SALDIRDI

57. Koalisyon Hükûmeti döneminde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Devlet Bakanı olan Sadi Somuncuoğlu, Devlet Bahçeli'nin aksi yöndeki kararına rağmen Cumhurbaşkanlığına aday olacağını duyurdu. Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt tarafından yumruklanarak TBMM'ye Cumhurbaşkanlığı adaylık dilekçesi vermesi önlenmeye çalışıldı. Bundan dolayı da 8 Mayıs 2000 tarihinde bakanlıktan azledildi. Aktif siyasetten çekildikten sonra kitap ve köşe yazılarına ağırlık verdi. Bir süredir kanser tedavisi gören Somuncuoğlu, Ankara'da hayatını kaybetti.

Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Sadi Somuncuoğlu'na saldırarak cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık dilekçesi vermesi engellendi. Enginyurt, yargılama süreci sonunda 20 ay hapis cezası aldı. Esenboğa Havalimanı'nda yakalanan Cemal Enginyurt, Kalecik Cezaevi'ne götürüldü. Daha sonra Sadi Somuncuoğlu gibi Enginyurt da MHP'den ihraç edildi.