CiddiGazete- Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkan Vekili Prof Dr. Selçuk Kılıç görevinden alındı. 2013'ten beri Kılıç'ın başında olduğu daire, coronavirüs tanı kitlerine onay vermekle yetkili.

Sözcü’nün ulaştığı daire yetkilileri görevden alınmayı doğrularken, Sağlık Bakanlığı kaynakları ise Kılıç'ın durumu hakkında “Biten sözleşmesi yenilenmediği için artık görevde değil” açıklamasını yaptı.

'YÜZDE 40’LIK SONUÇ KIZDIRDI'

Medyascope'tan Fırat Fıstık’ın haberine göre, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın kullandığı ve Bioeksen şirketi tarafından üretilen coronavirüs tanı kitinin yurt dışına denetime gönderildi.

Bu denetimde kitin pozitif sonuçları yakalama oranı yüzde 40 çıktı. Sağlık Bakanlığı'nın bu sonuca tepki gösterdi. Bunun üzerine Selçuk Kılıç görevden alındı. Bakanlıktan ise iddialara ilişkin bir açıklama gelmedi.

BAKAN YARDIMCISINDAN CEVAP

Dün milletvekillerinin sorularını cevaplayan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, yerli tanı kitinin ne kadar doğru sonuç verdiği konusundaki soruya ise şöyle cevap verdi:

“Tanı kitimiz halk sağlığı laboratuvarlarında geliştirildi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından akreditasyonları yapıldı. Testin yüzde 90'ın üzerinde duyarlılığı var. PCR testinin pozitifliğini testin alınış şekli ve virüsün atılımı etkiliyor. Bir gün pozitif, ikinci günü negatif çıkabiliyor test sonucu. Bu sonuç tanı kitiyle alakalı değil virüsün atılımıyla ilgili. O yüzden yaşanan sorun testin duyarlılığının düşük olduğundan değil. Yerli tanı kitimizle ilgili bir sorun yok.”

BİOEKSEN’DEN YALANLAMA

Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Bioeksen firması ortaklığında geliştirilen ancak ticari satış hakları Sağlık Bakanlığı'na bağlı Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.'de (USHAŞ) olan “Covid-19 RT-qPCR Tespit Kiti”nin yurt dışı tanıtım ve satış faaliyetleri sürüyor.

Sözcü’ye açıklama yapan Bioksen Yönetim Kurulu Başkanı Canan Ketre, tanı kitlerinin yurt dışına denetime gönderildiği ve pozitif vakaları yakalama oranının yüzde 40 çıktığı iddiasını yalanladı.

TTB’DEN AÇIKLAMA

Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, “Coronavirüs testlerinin güvenilirlik noktasını hep sorguluyorduk. Fakat bu eleştirilerimiz sanki sistemi sorgulamak gibi algılanıyordu. Aylar sonra doğru söylediğimiz ortaya çıktı. TTB'nin ortaya attığı soruların değerli olduğu ortaya çıkmıştır” dedi.