CİDDİGAZETE

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Devlet Başkanlığı Rezidansı’ndaki baş başa görüşmesi saat 13.28’de başladı.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’e teşekkürlerini ileterek, davetin bölgede kritik günlerin yaşandığı sürece fayda sağlayacağına inandığını söyledi.

Rus lider Putin, “Son yıllarda ilişkilerimizin geldiği seviyenin, bugün bölgemizdeki tüm sorunların çözülmesine yardımcı olacağına inanıyorum” derken sözlerini şöyle sürdürdü; “Bölgedeki durumla ilgili çok değişik dinamikler var, bunun bilincindeyiz. İnanıyorum ki bu görüşme ve istişareler çok verimli olacak.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise “Bu davetin faydalar sağlayacağına inanıyorum. Bu vesile ile de tabii ki bu barışın çok daha güçlü şekilde ele alınmasına fırsat sağlayacağız. Görüşmemizin Barış Pınarı Harekâtı’na ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU, ALBAYRAK VE FİDAN DA KATILDI

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile MİT Başkanı Hakan Fidan da katıldı.

Türkiye 17 Ekim’de ABD ile anlaşmaya varmış ve Barış Pınarı Harekâtı’nı 120 saat için durdurmuştu. Buna karşılık terör örgütü PKK uzantısı YPG güçleri Barış Pınarı Harekâtı'yla terörden arındırılması hedeflenen 32 kilometre derinliğindeki alandan çekilmeyi kabul etti.

Türkiye ile ABD arasındaki mutabakat kapsamında üzerinde anlaşılan 120 saatlik süre ise bugün 22.00’da sona erecek.

GÖRÜŞME ÖNCESİ KREMLİN’DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşecek görüşme öncesi açıklamalarda bulunmuştu.

Peskov, Putin’in Ankara’nın Suriye planlarına ilişkin daha fazla bilgi almak istediğini söyledi.

Rusya lideri Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitriy Peskov, iki liderin Suriye konusunda konuşacak çok şeyi olduğunu belirtti

Kremlin Sözcüsü, Moskova Yönetimi'nin ABD ile Türkiye arasındaki karşılıklı sert açıklamaları izlediğini ifade etti.

Almanya'nın uluslararası güçler tarafından kontrol edilen güvenli bölge önerisine ilişkin ise Peskov, ‘yeni fikir' üzerinde çalışacaklarını belirtti.

TOPLANTI SONRASI BASIN AÇIKLAMASI

Erdoğan ve Putin beklenenden uzun süren toplantı sonrası basın açıklamasında bulunuyor:

Putin, “Erdoğan, bana Suriye’deki operasyonu açıkladı. Türklerin endişelerini anlıyoruz. Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürtler arasında kapsayıcı bir diyalog olması gerekiyor. İnsani yardım konusunu da konuştuk. Göçmenlerin geri dönmesi konusunda destek bekliyoruz.”

Erdoğan, “Görüşmede ana konu Suriye’deki gelişmelerdi. Akkuyu ve TürkAkım projelerinde iş birliği sürüyor. S-400 teslimatı da devam ediyor. Suriye konusunda Putin ile çok çaba harcadık. 16 Eylül’de Anayasa komitesini ilan ettik. Bugün ağırlıklı olarak harekâtı ele aldık. Putin’e harekât ile ilgili kapsamlı bilgi verdik. Barış Pınarı, Suriye’nin toprak bütünlüğünü garanti altına almaktadır. Suriye’nin egemenliğinde gözümüz yoktur. 23 Ekim saat 12 itibariyle 150 saat içinde YPG güvenli bölgeden çıkartılacaktır. Sınırın 10 km derinliğinde Türk-Rus devriyeleri başlayacaktır.”

DEVAM EDİYOR...