Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, önceki gün İstanbul'a gelen Suudi başsavcının cesetin nerede olduğunu söylemek yerine Cemal Kaşıkçı'nın cep telefonunu almaya çalıştığını yazdı.

İşte Selvi'nin yazısı:

Kaşıkçı cinayetini soruşturmak üzere ülkemize gelen Başsavcı Suud el Muceb, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile iki kez görüştükten sonra dün cinayet mahalli olan Başkonsolosluk’ta incelemelerde bulundu.

Görüşmeler sırasında Suudlu Başsavcı’nın cinayeti aydınlatmak için elindeki bilgileri paylaşmaktan ziyade Türkiye’nin elindeki bilgi ve belgeleri öğrenmeye çalıştığı anlaşılıyor. Başsavcı Muceb’in temasları sırasında ısrarla Cemal Kaşıkçı’nın telefonunu istediği ortaya çıktı. Kaşıkçı, Başkonsolosluğa girmeden önce nişanlısı Hatice Cengiz’e telefonu vermiş ve, “Eğer, gecikirsem Yasin Aktay’ı ara” demişti. Kaşıkçı, Başkonsolosluk’tan çıkmayınca Hatice Cengiz, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ile Türk-Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı’yı arayarak yardım istemişti. Suudlu Başsavcının Kaşıkçı’nın telefonunu istediği, böylece kimlerle ve ne kadar süre görüştüğü bilgisine ulaşmaya çalıştığı öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ı iki ziyareti sırasında da ısrarla Kaşıkçı’nın cep telefonunun imajını isteyen Suud el Muceb’in bu tavrı Türk tarafında rahatsızlık meydana getirdi.

Başsavcı Muceb, Suudi Arabistan’dayken Kaşıkçı cinayetinin önceden planlandığını açıklamıştı. Eğer cinayet planlıysa, bunu planlayan biri var demektir. Kim planladı? Kaşıkçı’nın öldürülmesi için infaz ekibini iki uçağa bindirip Türkiye’ye kim gönderdi? Daha da önemlisi onlara Kaşıkçı’nın öldürülmesi talimatını kim verdi? İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ı iki kez ziyaret eden Suudlu Başsavcı’nın, “Kaşıkçı cinayetinin önceden planlandığını açıkladınız. Peki sizce cinayeti kim planladı?” sorusuna cevap vermediği ortaya çıktı.

İŞBİRLİĞİNE YANAŞMADI

Bunun üzerine Başsavcı Suud el Muceb’e, Kaşıkçı cinayetine ilişkin iki soru soruldu.

1- Bir yerli işbirlikçiden söz ettiniz. Bu yerli işbirlikçi kim?

2- Kaşıkçı’nın cesedi nereye gömüldü?

Başsavcı Suud el Muceb, soruşturmaya ilişkin iki soruya cevap vermekten kaçınınca, “Bu konularda açıklamayı siz yaptınız. Bu açıklamanız doğrultusunda bize bilgi vermeniz devlet ciddiyetine uygun düşer” deniliyor. Başsavcı Muceb, bilgi vermeye yanaşmayınca, “Bu iki konuda bilgi vermediğiniz sürece bir ilerleme sağlanamaz” karşılığını alıyor. Türk çalışanların savcılık ifadelerine ulaşmaya çalışan Suud el Muceb, “Cinayet mahalli Türkiye olduğu için Suudi Arabistan’da tutuklu olan 18 kişinin ifadelerinin” talep edilmesi üzerine yine olumsuz yanıt veriyor. Suudlu Başsavcı hem yerli işbirlikçinin ismini vermiyor, hem cesedin nerede saklandığı konusundaki bilgileri paylaşmıyor hem de Türk tarafının 18 kişinin ifadelerine ulaşmasına yardımcı olmuyor.

DUBLÖRÜN GÖRÜNTÜSÜ VE KAŞIKÇI’NIN FOTOĞRAFI

Ancak soruşturmanın ilerleyebilmesi adına Suudlu Başsavcı ile Kaşıkçı’nın Başkonsolosluğa giriş görüntüsü ve fotoğrafları ile dublörün görüntüleri paylaşılıyor. Türkiye’nin bu tavrına rağmen Suudlu Başsavcı, cinayete karıştıkları gerekçesiyle Suudi Arabistan’da tutuklu olan 18 kişinin Türkiye’de yargılanmasına karşı çıktığı gibi, bu kişilerin ifadesini paylaşmıyor. “18 kişinin ifadesinde yerli işbirlikçinin kim olduğu ve cesedin nereye gömüldüğü yönünde verdikleri bilgilerin” talep edilmesi üzerine olumsuz karşılık veriyor. Suudlu Başsavcı’nın bu tavrı soruşturmayı yürüten Türk meslektaşlarında derin bir güvensizliğe neden oluyor.

YERLİ İŞBİRLİKÇİ NE OLDU?

Cinayette bir yerli işbirlikçinin olduğu bilgisi Suudlu Başsavcı tarafından açıklanmıştı. Bu bilgiye Suudi Arabistan’daki tutukluların sorgusunda ulaşıldığı anlaşılıyor. Suud el Muceb, bu ismi Türk meslektaşlarıyla paylaşmadı. Ama Suudlu Başsavcı’dan yakında, yerli işbirlikçinin Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan biri olduğu açıklaması gelirse şaşırtıcı olmasın. Ya da Suudlular bunu, “Başkonsolosluğun çalıştığı bir yerli işbirlikçi” olarak ifade edebilir.

CESET NEREDE?

Bu cinayetin önceden planlandığı açıklaması da yine Suudlu Başsavcı tarafından yapılmıştı. Peki bu cinayetin cesedi nerede? Suudi Arabistan’da tutuklu olan 18 kişi ile Başkonsolos Muhammed el Uteybi’nin cesedin yeri konusunda bilgi sahibi olduğu anlaşılıyor. Bunlar sorgularında cesedin nereye gömüldüğünü itiraf etmediler mi? Peki Başsavcı cesedin yeri konusundaki bilgiyi Türk meslektaşlarından niye gizledi?

Çünkü Başsavcı cinayeti aydınlatmaya değil, soruşturmayı kapatıp, Veliaht Prens’i kurtarmaya çalışıyor.