CiddiGazete

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın merakla beklenen görüşmesi sona erdi. Erdoğan ve Trump, 1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine geçti.

Merakla beklenen görüşmeler sonrası Erdoğan ve Trump, basın açıklaması yaptı.

ABD Başkanı Trump'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Son derece faydalı bir görüşme gerçekleştirdik. Öncelikle Erdoğan'a, Serkan Gölge'nin serbest bırakılması için teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde geri dönecek. Bu, ABD ve Türkiye için güzel bir haber.

Türkiye NATO müttefiki ve ABD'nin stratejik ortağı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la açık sözlü ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik.

Türkiye'nin sorumluluklarını yerine getireceğini söyledi. Cumhurbaşkanının büyük bir hayranıyım. Ateşkesin karmaşık olduğunu söyleyebiliriz ama hızlı bir şekilde yol alıyoruz.

Birçok önemli konuda görüşüyoruz. 28 NATO üyesi arasında 8. sıradalar ve finansal sorumluluklarını yerine getirme konusunda başarılılar.

Bağdadi'yi ortadan kaldırdık. Türkiye, bazı bölgelerden geçeceğimizi biliyordu, yardımcı oldular. Teşekkür ediyoruz. Aynı bizim gibi teröre karşı savaşıyorlar.

S-400 konusunu bugün görüştük, gelecekte de görüşeceğiz. Güvenlik danışmanlarımızın S-400 konusunda çalışmaları konusunda anlaştık.

S-400 konusunda zorluklar çıkarıyor, umarız sorunu çözeceğiz.

100 milyar dolarlık karşılıklı ticaret anlşaması için mutabık kaldık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalardan satır başları ise şöyle:

Kapsamlı ve samimi görüşmeler kaydettik. Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı zeminde ilerletilmesi, iş birliğimizin derinleştirilmesi konularında hemfikiriz. Köklü müttefiklik bağımıza uygun bir şekilde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız.

Terörle mücadele konusunda ortak irade belirttik.

Özellikle Bağdadi'nin ölümünden sonraki süreçte de bizler gerek cezaevlerinden Suriye tarafında kaçmaya çalışan, gerek ülkemizde şu anda 2 bin 200 civarında DEAŞ'lı elimizde tutuklu ve mahkumdur.

PKK/YPG bu mutabakatı bozmak için askerlerimizi ve sivilleri hedef alan provokatif saldırılar düzenliyor. Barış Pınarı Harekatı ile PKK'nın ayrılıkçı gündemine ağır bir darbe indirilmiştir.

Terör örgütlerine sempati besleyen birtakım çevrelerin bundan rahatsızlık duyduklarını, dezenformasyonla kamuoyunun algısını bulandırmaya çalıştıklarını, ilişkilerimizi bozmaya çalıştıklarını da görüyoruz.

17 Ekim mutabakatımzla, Suriye'de iş birliğimizin geliştirilmesi için önemli bir fırsat yakaladığımızı düşünüyoruz. Suriye'deki krize kalıcı çözüm bulmak için mutabakata bağlılığımızı sürdürüyoruz.

Türkiye ve ABD, DEAŞ'ı tamamen bitirmek ve Suriye'ye barış ve istikrar getirmek için birlikte çalışabilir.

Temsilciler Meclisi'nde alınan kararların milletimizi üzdüğünü sayın Başkan'a ilettim. Ermenistan'da ortak komisyon kurma teklifimiz geçerlidir. 104 yıl önce savaş şartlarında yaşanmış bir meselede karar vericiler siyasetçiler değil, tarihçiler olmalıdır.

7 bin 680 yabancı terörist savaşçı yakaladık, gönderdik. PKK/YPG'nin elindeki kamplardan kaçarak Türkiye'nin kontrolündeki bölgeye geçen, kadınların ve çocukların da bulunduğu 287 kişiyi yakaladık.

Yabancı terörist savaşçılar, kaynak ülkeler tarafından geri alınmalıdır ve Sayın Başkan'la bu konuda aynı görüşteyiz.

Suriye'deki 3 milyon insana düzenli yardım gönderiyoruz.

350 bini Kürt, 4 milyon Suriyeli göçmene ev sahipliği yapıyoruz.

FETÖ anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmış bir terör örgütüdür. FETÖ'nün ABD'deki mevcudiyetinin sona erdirilmesi talebimizi ilettik.

S-400 ve F-35 programı başta olmak üzere, karşılaştığımız sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebiliriz. Başkan'a uygun teklif verilmesi halinde Patriot almak istediğimi yeniden söyledim.