CiddiGazete

ABD ile Türkiye arasında kriz yaratan "Trump'ın mektubu" skandalında sıcak bir gelişme yaşandı. Londra merkezli Middle East Eye isimli internet sitesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu hafta gerçekleşmesi planlanan ABD ziyareti öncesinde yeni bir mektup gönderildiğini öne sürdü. Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği ikinci mektupta, S-400'ler dolayısıyla yaptırım uygulanabileceğini dile getirdiği iddia edildi.

Middle East Eye’a konuşan kaynaklar, Türkiye’nin S-400 sistemini aktive etmemesi durumunda ABD’nin F-35 savaş uçakları programına tekrar dahil edeceğinin sözünü verdiğini söyledi.

Trump’ın yazdığı ilk mektupta kullandığı üslup büyük tartışma yaratmıştı. Mektupta Trump’ın kullandığı üslup dünya kamuoyunun da tepkisini çekmişti.

PAZARTESİ GÜNÜ İLETMİŞ

Middle East Eye’a konuşan Türk yetkililer, ilk mektubun çöpe atıldığını ama bu sefer yazılan mektupta diplomatik bir dil kullanıldığı belirtti. Haberde, Trump’ın mektubu İbrahim Kalın aracılığıyla geçen pazartesi günü ilettiği aktarıldı.

İddiaya konu olan mektupta, S-400 konusunun yanı sıra, ABD’li yetkililerin sistemin durumunu düzenli olarak kontrol etmesi için Ankara’nın izin vermesi ve Rus silahlarını kullanmama sözü vermesi gibi talepler de bulunuyor.

Öte yandan 2014 yılında kurulan Middle East Eye’daki haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu mektuptan etkilenmediği belirtildi.