Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.

Görüşmenin ana gündem maddelerini ise S-400 gerilimi ve Suriye ile Münbiç'teki son gelişmeler oluşturdu. Görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

Görüşmenin başında kısa bir açıklama yapan Erdoğan, Trump ile zirvede bir araya gelmelerini çok anlamlı bulduğunu ifade etti.
Erdoğan, "Şu anda 75 milyar dolarlık bir ekonomi ticaret hacmi noktasındaki zirveye doğru ilerleme hamlemiz var. Savunma sanayisine yönelik attığımız adımlar, atacağımız adımlar var ama her şeyden öte bir stratejik ortaklığımız var. Bu stratejik ortaklığımız tabii birçok alanda dayanışmamızı adeta teşvik ediyor. Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmamızın aynı şekilde devam edeceğine olan inancım tamdır" diye konuştu.

TRUMP'TAN S-400 AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Obama (eski ABD Başkanı Barack) döneminde mağdur edildiğini ve Patriot hava savunma sistemi satın almasının engellendiğini vurguladı.

Türkiye’nin Obama döneminde Patriot almak istediğini belirten Trump, “Obama ‘Hayır’ dedi. Sürekli ‘Hayır’ dediler. Ve savunması için ihtiyacı vardı. Sonra Rusya'ya gittiler, S-400 aldılar. Çünkü Patriot almasına izin vermediler. Benden önceki yönetim bunu satın almasına izin vermedi” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin anlaşma yapıp çok para harcadığını hatırlatan Trump, “Bizim ülkemizden dediler ki ‘Bunu kullanmanızı istemiyoruz. Bize iyilik yapın, biz size Patriot’ları satacağız’ Ama çok geç. Türkiye satın almıştı” ifadelerini kullandı.

PARASINI ÖDEDİĞİ UÇAKLARI İSTİYOR

Bu süreçte Türkiye’nin 100 adet F-35 savaş uçağı satın aldığını belirten Trump, “Şimdi de parasını ödediği uçakların teslimatını istiyor. Şirketimize para ödediler” dedi.

Bu sözlerinin ardından Trump, “Son dakika… Trump Türkiye'yi seviyor” ifadesini kullandı. Ardından ise şöyle devam etti: “Hayır ben ülkemizi seviyorum ama bunu söylemek zorundayım. Cumhurbaşkanı Erdoğan, biliyorsunuz Rahip Brunson'ı geri verdi.”