CiddiGazete- Dünya coronavirüsle uğraşırken, Türkiye'nin sahil beldelerinde tepki çeken değişikler yaşanıyor.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a Belek ve Kadriye sahillerindeki vurgunu sordu.

Feridun Bahşi'nin TBMM'ye verdiği ve içinde vahim iddiaların olduğu soru önergesi şöyle:

- Bakanlığınız tarafından Antalya’nın Serik ilçesi sınırlarındaki Belek ve Kadriye sahilinde başlatılan Çevre Düzeni Planı’yla, daha önce halkın denizden yararlanması için ayrılan ‘Günübirlik Tesis Alanı’, ‘Orman Yangın Üssü Alanı’ ve ‘Spor Alanı’ niteliğindeki kıyı arazisinin büyük kısmının Turizm Tesis Alanı’na dönüştürülmüştür.

- Bu plana göre Belek Mahallesinde mevcut 92.280 m2’lik günübirlik tesis alanı 69.550 m2’ye düşürülmüş, 103.550 m2’lik kamping alanı ve 15.950 m2’lik spor alanı tamamen kaldırılmış, orman yangın üssü alanı daraltılmış ve toplamda 247.700 m2lik kısım Turizm Tesis Alanlarına dönüştürülmüştür.

- Kadriye Mahallesinde ise 124.789 m2’lik Günübirlik tesis alanı 82.300 m2’ye, 8 km uzunluğundaki Kadriye sahilinde halkın kullanımında olan 498 metre sahil bandı 286 metreye düşürülmüştür. Ayrıca 23.420 m2’lik park alanı, 1200 m2’lik teknik alan, 1998 m2’lik orman alanı, 515 m2’lik Golf ve konaklama alanı iptal edilerek büyük bir alan turizm tesis alanına dönüştürülmüştür.

Buna göre;

1- Söz konusu plan Anayasada belirtilen kıyılardan yararlanmada kamu yararı gözetilmesine ilişkin hükümlere aykırı hareket edildiğini düşünüyor musunuz?

2- Vatandaşlarımız planlamada kamu yararının değil, rantın gözetildiğini düşünüyorlar. Bu konuda nasıl bir açıklamanız olacaktır?

3- Kadriye mahallesinde, doğa ve ormanların korunduğu, doğayla bütünleşik, halk ile turistlerin birlikte sahilden yararlandığı bir turizm yürütülmekteydi. Bu planlar yapılırken hangi rant beklentili yatırımcıların isteğine yönelik düzenlenmiştir?

4- Plan değişikliklerinde, bölgenin 10-20-30 yıllık nüfus projeksiyonları dikkate alınmış mıdır?

5- Artan nüfus yoğunluğunu karşılayacak yeterli teknik ve sosyal alt yapı alanları ayrılmış mıdır?

6- İki ayrı halk plajı 29 yıllığına TURAŞ A.Ş’ye tahsis edildiği doğru mudur?

7- Dünyada ve ülkemizde yaşanan Kovid-19 kaynaklı salgın nedeniyle halkın evde kalmasının tavsiye edildiği bu süreçte, kamuoyu vicdanını yaralayan imar ve yapılaşma uygulamalarına hız verilmesi doğru mudur?