CiddiGazete

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti nedeniyle Türk-Amerikan ilişkileri bazı önemli gazete ve haber ajanslarının gündemindeydi.

New York Times, gerek Türk gerekse Amerikan hükümetinde görev yapan damatların iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl etkilediğine ilişkin bir değerlendirme yayınladı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın damadı ve Trump'ın Türk iş ortağı Mehmet Ali Yalçındağ ile Başkan Trump'ın damadı ve üst düzey danışmanı Jared Kushner'ın oluşturduğu ”damatlar üçlüsünün” gerek birbirlerinden bağımsız gerekse birarada hareket ederek Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki yeni nesil iletişim hattını oluşturduğunu yazdı.

DAMATLAR ARASINDAKİ BAĞ

New York Times'ın değerlendirmesine göre Başkan Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın lehine bazı tavizler verdiği gerekçesiyle Amerikan Kongresi'nde her iki partinin de eleştiri oklarının hedefi olduğu bu son dönemde üç damadın arasındaki bağlar, iki liderin gayriresmi ve genellikle perde arkasında yürüttüğü ilişkisinin dünyanın en çalkantılı bölgelerinden birinde Amerika'nın politikalarını nasıl şekillendirdiğini göstermesi açısından önemli.

ARKA KAPI DİPLOMASİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir televizyon programında damadı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ”arka kapı diplomasisi” olarak nitelendirdiği Jared Kushner'la arasındaki özel diyaloğunun Washington ve Ankara arasındaki sıkıntılı ilişkiyi yeniden rayına oturtacağı tahmininde bulunması da değerlendirmenin ayrıntıları arasında yer alıyor.

‘TEMSİLCİ OLARAK GÖREVLENDİRİLDİLER’

Türk yetkililer ve diğer kaynaklara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 füzeleri ve yaptırımlar gibi meselelerde hem kendi damadı Berat Albayrak hem de Trump'ın iş ortağı Mehmet Ali Yalçındağ'ı, Jared Kushner aracılığıyla Trump yönetimiyle ilişki kurmak amacıyla temsilci olarak görevlendirdi. Gazete, Albayrak'ın Nisan ayında Yalçındağ'ın Trump International Oteli'nde düzenlediği bir konferansa katılmak için Washington'a geldiği sırada Kushner tarafından Oval Ofis'e çağrılmasını buna örnek gösteriyor.

ERİC EDELMAN’DAN TEPKİ

Erdoğan'ın bazı danışmanlarına göre her iki lider de aile bireylerini ya da iş bağlantılarını arka kapı olarak kullanmayı tercih ediyor. Bunun bir nedeni, Erdoğan ve Trump'ın hükümet kurumlarının kendilerine komplo kurabileceği şeklindeki şüphelerinden kaynaklanıyor.

Başkan George W. Bush döneminde Amerika'nın Ankara Büyükelçisi olan Eric Edelman ise bu konuda, ”Trump, bazı ülkelerle olan resmi ilişkileri aileler ya da ahbaplar arasında ilişkilere çeviriyor. Erdoğan da bu tür ilişkileri kesinlikle tercih eder çünkü kendi ahbap kapitalist rejimini yönetiyor. Ancak bu, tüm Amerikalılar'ı kaygılandırmalı,” diyor.