CiddiGazete- Arkas Denizcilik Şirketine ait Türk bandıralı Roseline-A isimli kuru yük gemisi, taşıdığı insani yardım malzemeleri ile İstanbul’dan demir alarak Libya’ya hareket etti.

Gemi, dün gece Yunanistan Deniz Kuvvetleri'nden bir komutanın sevk ve idaresinde yapılan İrini Harekatı'nda görevli Alman fırtakeyni tarafından Mora Yarımadası'nın güneybatısında uluslararası hukuka aykırı bir şekilde durduruldu.

HELİKOPTERDEN İNİŞ YAPTILAR

Deniz hukukuna göre, gemilerde arama yapabilmek üzere gemiye personelin çıkması için bayrak devletinin rızasının alınması gerekmesine rağmen, Türkiye’den böyle bir izin almadan Hamburg Fırkateyni’nin personeli gemiye helikopterden iniş yaptı.

İNSANİ YARDIMDAN BAŞKA BİR ŞEY BULAMADILAR

Geminin süratini düşürterek engelleyen askerler Türkiye’den izin almadan, yapılanın hukuki olmadığı yönündeki tüm ikazlara rağmen, gemideki tüm konteynerleri açarak aradı.

Sabahın ilk ışıklarına kadar süren aramanın ardından gemide insani yardım malzemesi maddeleri dışında bir şey olmadığını anlayan askerler gemiden ayrıldı.

ALMANYA: ANKARA MÜDAHALE ETTİ

Reuters haber ajansı ise Alman ordusundan yetkililerin açıklamalarına yer vererek, Ankara’nın duruma müdahale ettiğini aktardı.

Bugün sözcülük aracılığıyla bir açıklama yapan Alman ordusu, “Türkiye, Avrupa Birliği’ne ihtar gönderince gemiyi terk etmek zorunda kaldık. Türk kargo gemisinin Libya’ya silah ve mühimmat taşıdığını düşünüyorduk” açıklamasını yaptı.

HUKUKA AYKIRI

Gemi Libya'nın Misrata Limanı’na doğru seyrine devam ederken, Türkiye’nin konuyla ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunacağı öğrenildi.

Güvenlik kaynakları da konuya ilişkin yaptıkları değerlendirmede, İrini Harekatı unsurlarının bayrak devletinin rızası olmadan gemiye çıkmasını hukuka aykırı bir davranış olarak nitelendirdi.

Yaşanan skandal nedeniyle geminin saatlerce Akdeniz’de ağır deniz şartlarında maruz bırakıldığını belirten kaynaklar, olay nedeniyle açık denizlerin serbestisi ilkesinin de ihlal edildiğini vurguladı.

İRİNİ HARİKATI NEDİR?

İrini Harekatı, Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya’ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği (AB) tarafından Akdeniz’de başlatılan tartışmalı bir operasyon olma özelliği taşıyor.

2292 numaralı BM Güvenlik Konseyi kararında meşru hükümet Milli Mutabakat Hükümeti ile istişare ve izin zorunlu kılınmış olmasına rağmen başlatılan İrini Harekatı, taraflı ve yasa dışı bir operasyon olarak tepki çekiyor.

Bazı Avrupa ülkelerinin, AB fonlarından yararlanabilmek için operasyona ses çıkarmazken, daha cesur davranan bazı ülkeler ise tepkilerini koyarak operasyondan çekiliyor.