CiddiGazete- Erkan Özben ve Furkan Sin'in son kitabı "Hatıralarla Alparslan Türkeş" okuyucuyla buluştu. İlginç anılarla dolu kitapta Başbuğ'un, "Ölürsem cenazeme gelmesinler" dediği isimler de yer aldı.

Onlarca kişinin Başbuğ Alparslan Türkeş'le anılarını anlattığı kitapta ilginç bir bölüm dikkati çekti.

Veysel Aydoğan'ın anlattığı anekdotta, Alparslan Türkeş'in vefat ettiğinde cenazesine gelmesini istemediği isimler sıralandı.

"CENAZEME GELMESİNLER"

"Hatıralarla Alparslan Türkeş" kitabında, "Cenazeme gelmesinler" başlığıyla yer alan Veysel Aydoğan'ın anlatımı şöyle:

Başbuğ cezaevinden çıktıktan sonra bir gün İstanbul’a gelecekti, ben de o sıralar İstanbul’da idim. Beni aradı, "Evladım İstanbul’a geliyorum beni havalimanından alın" dedi. Ben de yeni tayin olmuştum ve İstanbul’da ne kendime ait ne de başkasına ait arabalı kimseyi tanımıyordum. İstanbul'da Tuncay Yüksel isimli bir arkadaşımı aradım, durumu anlattım ve bir araba bulmasını rica ettim.

O da Mesut Topal isimli başka bir arkadaşını aramış, o da ağabeyinin Renault marka arabasını aldı, geldi. Biz de gittik Başbuğ’u aldık ve Yakacık'taki evine doğru yola koyulduk. Yolda giderken araba köprünün ortasında kala kaldı. Türkeş Bey’e "Efendim araba arızalandı" dedim. Direkt dönüp, "Arızalanmadı evladım, benzin bitti" dedi. Müthiş dikkatli bir adam tabii kimi kandırıyorsun. Ben de biliyorum benzinin bittiğini de paramız yok ki benzin alacağız. Neyse yoldan geçen trafik polisleri yardımcı oldular, arkadaşlar benzin almaya gitti. Biz de Başbuğ ile yalnız kaldık. Cezaevinden yeni çıktığı için de hafiften hüzünlüydü ve bazı şeyler belli ki zoruna gitmişti. "Evladım" dedi. "Birkaç kişiye söyledim, sana da söylüyorum. Ölürsem eğer cenazeme şu 3 kişi gelmesin" dedi. "Kim efendim" dedim. "Cengiz Gökçek, Agah Oktay Güner ve …" dedi.

Üçüncünün kim olduğunu ben söylemek istemiyorum. "Bu üçünün cenazesine ben gitmem, ben ölürsem de onlar cenazeme gelmesin. Bu üçünü asla affetmeyeceğim evladım" dedi. Birçok insanla küsüp barışmıştır Başbuğ, kırgın olduğu insanlar da vardı elbette ama bu üçüne demek ki ayrı bir kırgınlığı ve kızgınlığı oluşmuş ki bu cümleyi kurdu.

Kırgınlıklar, kızgınlar, zor zamanlarda gördü Başbuğ ama hiç geri durmadı. Yanında bulunmaktan her an mutluluk duydum. Onu ve onunla birlikte tanıdığı vefat etmiş kıymetli kimseleri rahmetle anıyorum. Allah hepsinin mekanını cennet eylesin.

ÜÇÜNCÜ İSİM KİM?

Alparslan Türkeş'in cenazesine gelmesini istemediği ancak kitapta adı verilmeyen üçüncü ismin MHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Celal Adan olduğu öğrenildi.

12 Eylül askeri darbesinden sonra ANAP ve DYP'de siyaset yapan Celal Adan, MHP'ye Alparslan Türkeş'in 1997'deki vefatından sonra dönebildi.

KİTAPTA BAŞKA NELER VAR?

"Hatıralarla Alparslan Türkeş" kitabında 91 kişi ile söyleşi yapıldı ve o kişilerin Alparslan Türkeş ile ilgili hatıraları alıntılandı. Her görüşe mensup insanın bulunduğu eserde; hatıralar, kişilerin siyasi görüşü önemsenmeden, objektif bir bakış açısıyla toplandı.

Alparslan Türkeş’in çok sayıda insanın bilmediği özelliklerinin anlatıldığı kitapta merak edilen birçok sorunun da cevabını yer aldı.

Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, kitabın arka kapak yazısında şu ifadeleri kullandı:

"...Ayağa kalktı ve duvarda asılı olan Atatürk'ün kalpaklı resmini işaret ederek, hiç unutmadığım o sözü söyledi: 'Çocuklar, ben hayatım boyunca onun izinden gitmeye çalıştım, siz de onun yolundan ayrılmayınız.'

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin sıkıntılı ve hareketli ortamlarında yaşamış, hem asker hem de siyasetçi olarak döneme damgasını vurmuş, işkenceler ve hapisler görmüş bir şahsiyetin hikâyesidir bu kitap...

Türk Milliyetçiliğinin 'ırkçılık' olmadığını, binlerce yıllık muazzam bir kültür olduğunu dünyaya haykırmış bir liderin; kendisini tanıyanların gözünden anlatımının yapıldığı akıcı, bilgilendirici bir eserdir bu kitap...

İki Türk gencinin uzun süre büyük emek vererek hazırladıkları bir dokümandır bu kitap...

Yakın tarihimize damga vurmuş olan Alparslan Türkeş ve yaşadığı dönemi anlamak, bilmek için; görüşü ne olursa olsun bütün gençlerimizin okumalarını tavsiye ederim."

İŞTE İLGİNÇ BAŞLIKLAR

Ermeni Levon Ter-Petrosyan ile Paris'te ne görüştü?

Süleyman Demirel'i hapisten nasıl çıkardı?

Turgut Özal, neden elini sıkmadı?

Kimler cenazeme gelmesin dedi?

Cenazesini kim kıldırmak istedi?

Nasıl bir aile babasıydı?

KİTAPTA HATIRALARINI ANLATAN İSİMLER:

Abdullah Kederoğlu

Abdulkadir Erdil

Ahmet Bican Ercilasun

Ahmet Kutalmış Türkeş

Ahmet Servet Akkuş

Ahmet Vefik Alp

Akkan Suver

Yörük Ali Paşa (Ali Aydın)

Ali Sahir Nariç

Ali Uzunırmak

Arif Vedat Alagöz

Âşık Feymani

Aytekin Yıldırım

Ayyüce Türkeş Taş

Azmi Karamahmutoğlu

Bahattin Ergezer

Baki Tuğ

Bekir Baz

Beyhan Aslan

Bozkurt İlham Gencer

Bülent Akarcalı

Cafer Güneş

Cemil Ünal

Cevat Saraç

Çınar Coşkunserçe

Enis Öksüz

Erdem Şenocak

Erdoğan Aslıyüce

Erol Dinç

Erol Dok

Ferhan Özmen

Feyzullah Budak

Fikret Eren

Gazi Çevik

Gökçen Çatlı

Hakkı Duran

Hakkı Şafak Ses

Hakverdi Satılmış

Halil Şıvgın

Hanım Halilova

Hasan Albay

Hasan Atilla Uğur

Haydar Çağlayan

Hayrettin Nuhoğlu

Hediye Akdere

Hızırbek Gayretullah

İbrahim Doğan

İbrahim Metin

İdris Yamantürk

İrfan Özcan

İskender Öksüz

Kemal Albayrak

Köksal Toptan

Lokman Abbasoğlu

Mustafa Sami Barshan

Mahir Damatlar

Mehmet Doğan

Mehmet Ekici

Mehmet Nuri Yılmaz

Muzaffer Şenduran

Nalan Tokyürek

Namık Kemal Zeybek

Nuh Mete Yüksel

Olcayto Turhan

Ozan Arif

Ömer Akın

Ramazan Mirzaoğlu

Rıza Müftüoğlu

Sadi Somuncuoğlu

Saleh Sultansoy

Sami Bal

Sedat Yazırlı

Selahattin Sarı

Sevgi Erenerol

Seyit Ahmet Sılay

Süleyman Yılmaz Soysal

Şakir Önem

Şenol Sunat

Şevket Bülend Yahnici

Taha Akyol

Tahir Şaşmaz

Talip Kaban

Tanju Kara

Tanşuğ Bleda

Tuncay Şekercioğlu

Veysel Aydoğan

Yekta Güngör Özden

Yusuf Özkan

Yusuf Tanrıverdi

Yücel Hacaloğlu

Zeki Çatlı