CiddiGazete- İdlib’de ateşkes kararına uymayan Rusya destekli Suriye ordusu, önceki gece bölgeye takviye olarak gönderilen Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına yoğun topçu atışı ile saldırdı. Saldırıda, 7 asker ve 1 sivil personel şehit oldu, 5 asker de yaralandı. Saldırının ardından TSK’ya ait fırtına obüsleri ve topçuları rejim mevzilerini ağır şekilde vurdu. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16’lar da havalandı.

İdlib’deki saldırının ardından dün Fırat’ın doğusunda yapılması planlanan Türkiye-Rusya ortak devriyesi de iptal edildi. Yerel kaynaklar, devriyelerin sadece dün için değil ikinci bir emre kadar süresiz iptal edildiğini ileri sürdü. Barış Pınarı Harekat Bölgesi’nde bulunan Tel Abyad’ın güneyindeki Ayn İsa’daki Rejim mevzileri de bombalandı.

MESAFE 1.5 KİLOMETRE

Esad rejim ordusunun İdlib’e yönelik bütün cephelerden saldırıya geçtiği bildirildi. Bölgede, rejim güçleri ile muhalif unsurlar arasındaki çatışmalar geniş alanlara yayıldı. Rejim güçleri İdlib’e yönelik, güney batı Halep, M5 karayolu üzerinden Serakib, batısında yer alan Sarmin, güneyinde Nayrab, M5 karayolundan Ariha, güneyde Kafranbel ve Cisr el Şugur bölgelerindeki muhalif cephelere ilerleyişini sürdürdü. TSK ise rejim ordusunun ilerlediği cephe hatları da dahil, takviye kuvvetlerin birçoğunu İdlib ve Serakib’te konuşlandırarak, rejimin girmesini engellemeye çalışıyor. TSK, rejim kuvvetlerinin Lazkiye-Halep otoyolu (M4) ve Halep-Şam otoyolu (M5) boyunca yer alan kavşak noktası Serakib’e yönelik, baskısını engellemek için hazırlık yapıyor.

Rejim güçlerinin Serakib çevresindeki 4 köyü ele geçirmesiyle TSK’nın Serakib’in Trenbe köyündeki yerleşkesine 1.5 kilometre yaklaştı; rejim güçleriyle TSK karşı karşıya kalmış oldu. Rejim ordusunun İdlib’e yönelik bir çok cepheden saldırıya geçmesi sonrası, bölgedeki Suriye Milli Ordusu (SMO) da dahil, silahlı muhalif gruplar Halep bölgesinde yeni bir cephe açtı.

SERAKİB KAVŞAK NOKTADA

M4 ve M5 karayollarının kesiştiği kavşağın (Serakib) ele geçirilmesi halinde, İdlib’e ulaşan yollar kontrol altına alınmış olacak. Serakib’in Suriye Rejim ordusunun denetimine geçmesi halinde, Esad 2011’den beri ilk kez, Halep-Şam (M5) karayolunda kontrole sahip olacak. Dera’dan İdlib’e kadar uzanan bu iki yol, Irak’ın Musul kentine kadar ulaşım sağlıyor. M4 kara yolu Irak sınırındaki El Yarubiye sınır kapısından Lazkiye’yi Akdeniz’e bağlıyor.