CiddiGazete

12 Eylül döneminin adı işkenceyle anılan Mamak Askeri Cezaevi Müdürü Raci Tetik'in yardımcılığını yapan A Blok İç Emniyet Amiri Mehmet Sırrı Şuşut, memleketi Marmaris'te öldü. Mamak'ta işkence gören ülkücülerin yanısıra sol görüşlü mahkumlara da akıl almaz işkenceler yapan Şuşut hakkında çok sayıda mağdur suç duyurusunda bulundu ancak hiç bir sonuç çıkmadı.

İhtilal havasının dağılmasının ardından tayinini Kıbrıs'a aldıran Mehmet Sırrı Şuşut, buradan emekli oldu. Memleketine dönen işkenceci, ailevi nedenlerden dolayı mal varlığını yitirdi ve yokluk içinde bir hayat sürmeye başladı; oğlu intihar etti. Bir yandan da hastalıklarla boğuşan Şuşut'un önce sağ, ardından da sol ayağı kesildi. Yatağa bağımlı hale gelen Şuşut, önceki gün öldü.

ÜLKÜCÜLERDEN BEDDUA YAĞDI

Uzun yıllar Mamak Askeri Cezaevi'nde tutulan Alparslan Türkeş Düşünce Derneği Başkanı Hakverdi Satılmış, Raci Tetik'le koordineli şekilde ülkücülere sistematik işkence uygulayan Mehmet Sırrı Şuşut hakkında defalarca şikayet dilekçesi vermelerine rağmen, dönemin erkleri tarafından hiç bir işlem yapılmadığını söyledi. Mamak Askeri Cezaevi'nde kalan ülkücüler için Şuşut isminin unutulmazlar arasında olduğunu belirten Satılmış, "Hem fiziki, hem ruhsal işkence metodları konusunda uzman bir kişiydi. Ülküdaşlarımızın hem ruhunda, hem bedenlerinde unutulmaz izler bıraktı. İsterdik ki yargılanıp bu dünyadaki cezasını çektikten sonra ölsün. Allah yarına bırakır ama kimsenin yanına bırakmaz. Rezil ve sefil bir şekilde öldü. Zulmün payidar olmadığına bir kez daha tanıklık ettik. Yaşadıkları zalimlere ders olsun" dedi.

MEHMET SIRRI ŞUŞUT KİMDİR?

12 Eylül 1980 darbesi sonrası cezaevlerinde başlayan işkence dalgasının aktif isimlerinden Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi İç Güvenlik Komutanı Albay Raci Tetik’in yardımcılarından A Blok İç Emniyet Amiri Mehmet Sırrı Şuşut, 18 Aralık Çarşamba günü hayatını kaybetti. Adı 12 Eylül darbesinin ardından yaptığı işkenceler anılan Şuşut, Kıbrıs’a tayin istedi. Kıbrıs’ta görev yaptıktan sonra emekli olan Şuşut, memleketi Marmaris’e döndü. Uzun yıllar yoksulluk içinde yaşamını sürdüren Şuşut, daha sonra çeşitli hastalıklara yakalandı ve önce sağ ardından da sol ayağını kaybetti. 12 Eylül darbesinin sorumlularının yargılanması için açılan davalarda işkenceyle suçlananların yer aldığı listelerin en üstünde bulunan Şuşut, iki ayağı olmadan bir süre yaşama devam etti. Şuşut, önceki gün geçirdiği rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede öldü.