Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Akdamar Adası'ndaki tarihi Akdamar Kilisesi'nde yarın gerçekleştirilecek ayin için kente gelen Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, beraberindeki heyetle Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nu ziyaret etti.

Episkopos Sahak Maşalyan, Patrik Genel Vekil Yardımcısı Rahip Mağakya Beskisizyan ile valiliğe gelen Ateşyan, şeref defterini imzaladıktan sonra Vali Zorluoğlu'nun makamına geçti.

Vali Zorluoğlu tarafından büyük bir teveccüh ve ilgiyle karşılanan Zorluoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Van'da 3 yıl aradan sonra yarın ayinin gerçekleştirileceğini söyledi.

Vali, Ateşyan ve cemaatine müteşekkir!

Yaşanan gelişmenin kendileri açısından memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Zorluoğlu, şöyle konuştu:

"3 yıl daha ziyade güvenlik gerekçesiyle yapılamayan ayinin bu yıl yeniden gerçekleşiyor olması huzur ve güven ortamının tam anlamıyla yeniden ilimizde ve bölgemizde tesis edilmiş olmasını da gösteriyor. Bu anlamda Ateşyan ve cemaatine müteşekkiriz. İnşallah bugün ve yarın ilimizde kendileri ve ayin için gelen konuklarımız güzel zaman geçirirler. Ayinin huzur ve sükun içinde yapılması ve gerçek anlamda kendi ritüellerine uygun gerçekleştirilmesi için valilik olarak her türlü önlemi aldık. İnşallah yarın hiçbir sorun sıkıntı yaşanmadan ziyaretin ayin bölümü de tamamlanacak."

"Ülkemiz ve Van huzur içinde"

Ateşyan ise ayine güvenlik nedeniyle 3 yıl ara verdiklerini, 2010'da ilk kez yaptıkları ayini 4 yıl sürdürdüklerini anımsattı.

Terör olayları nedeniyle 2015'te ibadeti yapamadıklarını vurgulayan Ateşyan, "Çok şükür görüyoruz ki ülkemiz ve Van şehri huzur içinde artık. Biz de biliyoruz ki burada birlik, beraberlik içinde din, ırk, mezhep ayrımı yapılmadan hep birlikte kardeşçe bu ayini gerçekleştireceğiz" dedi.

Ateşyan, kendilerini kabul ettiği için Vali Zorluoğlu'na teşekkür ederek, Van'ın tarihiyle, tarihi varlıklarıyla dünyada isim yapan önemli bir kent olduğunu dile getirdi.

Van'ı daha çok tanıtmaları, reklamını iyi yapmaları gerektiğine dikkati çeken Ateşyan, şöyle devam etti:

"Sadece Akdamar'daki ayin zamanı insanların gelmesi yetmez. Yılın her döneminde turistleri buraya çekmemiz lazım. Çünkü görülmeye değer çok güzel yerler var. Buradan sonra valimizle adaya gideceğiz, yarın da dünyanın her yerinden gelen Ermeni cemaatimizin üyeleri ve yerel halkla adada huzur içinde ayinimizi gerçekleştireceğiz. Bu huzuru, düzeni sağladıkları için teşekkür ederiz. İnşallah patırtısız, boykotsuz bir ayin gerçekleştiririz valimizin sayesinde ve huzur içinde geldiğimiz yerlere döneriz."

Van'daki ayinin "Surp Haç Yortusu" (haçın yükselişi yortusu) olduğu için önem taşıdığını anlatan Ateşyan, esas bayramın gelecek pazar kutlandığını ancak o gün kiliselerin isim günü olduğu için İstanbul'da bulunmaları gerektiğini belirtti.

Ateşyan, "İstanbul'daki programı yönetmemiz gerekiyor. O nedenle bir hafta önce buraya geliyoruz. Ülkemiz, Van kenti, siyasi temsilcilerimiz, ülkemizi yönetenler için dualarımızı yüceltiyoruz" diye konuştu.

AKDAMAR'DA NELER OLDU

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Rusya, Anadolu topraklarının bir bölümünden çekilirken, tüm silah ve mühimmatı Ermeniler'e ıraktı. Silahlanan Ermeni çeteleri en acı katliamlarından birini Van'da yaptı. Müslüman erkekleri öldürüp kadınları Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'na götüren Ermeniler hepsine tecavüz etmek istedi. Kadınların bir kısmı, Ermeni vahşetine direndikleri için öldürülüp göle atıldı. 50 kadar kadın da Ermenilerin kendilerini öldürmelerini beklemeden göle atlayıp intihar etti. Vahşet nedeniyle Van Gölü'nün bir kısmının kırmızı renge büründüğü görüldü. Kilise, 1915 tehciriyle kapatıldı.

Cumhuriyet tarihinde de kapalı kalan Akdamar Kilisesi, AKP hükümeti tarafından bir buçuk milyon dolar harcanarak restore edildi ve 2010 yılında tekrar Ermenilerin hizmetini sunuldu. Açılış törenini protesto eden Vanlılar, gözaltına alındı.