CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs'ı işaret etmesiyle, 6 Nisan 2022'de yürürlüğe giren yeni Seçim Kanunu'nun bu seçimde uygulanıp uygulanmadığına dair tartışma alevlendi.

"MECLİS ATATÜRK'E BİLE FESİH YETKİSİ VERMEDİ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek: YSK seçim gününü baz aldığı için yeni Seçim Kanunu uygulanacak Seçim kararı almak için Cumhurbaşkanı, TBMM'yi feshedecek. Gazi Meclis, kurucu Mustafa Kemal Atatürk'e fesih yetkisi vermedi. Bu tek adam rejiminde, bu yetki var. 18 Haziran'a kadar Meclis çalışacaktı, engelliyorsun. Niye zamanında seçim yapılmıyor, gerekçesini açıklasınlar. 35 gün kala seçime gidiyorsun. Milletin aklıyla alay etmesinler. Millet 14 Mayıs'ta ‘tek adam rejimine yeter' diyecek. Erdoğan ve YSK birlikte Anayasayı çiğneyerek her şeyi yapabiliyorlar. Millet onlara demokrasi, adalet ve Anayasa dersi verecek sandıkta. Aday olsun Erdoğan, milletimizle sandıkta uğurlayacağız.

14 MAYIS SEÇİMİNDE YENİ KANUN UYGULANIR

- Eski Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk: 2023 tarihinde yapılacak seçimlerde uygulanacak yasa 6 Nisan 2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Anayasa'nın 67/6 maddesine göre seçim kanunlarında yapılan değişiklikler yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz. Dolayısıyla 6 Nisan 2023 tarihinden sonra yapılacak bir seçimde yeni Seçim Yasası uygulanır. Seçim sürecinin başladığı tarih değil, seçimlerin yapılacağı gün esas alınır. Erdoğan'ın aday olup olmayacağı konusu ise muhalefetin tutumuna bağlı. Eğer muhalefet destek verirse aday olamaz tartışması ortadan kalkacak. Aksi takdirde de zaten YSK Erdoğan'a bir engel çıkarmayacaktır. Buradaki karışıklık seçim süreci başladığında bir kısım işler eski seçim kanununa göre bir kısmı da yeni seçim kanununa göre yapılacak.

ESKİ SEÇİM KANUNU UYGULANMAK ZORUNDA

- İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz: Seçim Kanunu sadece seçimin yapılacağı pazar gününü değil, bütün olarak seçim sürecini düzenleyen bir kanundur. Oy verme günü seçim sürecinin içinde sadece bir günü oluşturur. 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni Seçim Kanunu'nun uygulanabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan 2023 sonrasında bir tarihte yapılması gerekmektedir. İster Meclis kararıyla, isterse de cumhurbaşkanı kararıyla 14 Mayıs'ta yapılacak bir seçimin 9 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak ilan edilmesi gerekir. Bu eski seçim kanunlarının yürürlükte olduğu 6 Nisan'dan önceki bir tarihtir ve eski kanunun uygulanması gerekir.