CiddiGazete- Habur, Oslo, "megri megri", çözüm ihaneti, İmralı mektupları sürecinden sonra AKP'nin HDP ile ortak hükümet kurması, Türk milletinin hafızasındaki yerini korurken, "HDP'ye bakanlık" konusu yeniden alevlendi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, TV100'de yayınlanan programda, "Elbette HDP'ye bakanlık verilebilir, her partiye verilebilir" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bu sabah katıldığı canlı yayında HDP'ye bakanlık verilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

İYİ PARTİ'DEN TEPKİ GELDİ

İyi Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu da konuyla ilgili şu paylaşımda bulundu:

İYİ Parti'nin hassasiyetlerine, Genel Başkanımızın "Terör örgütünün gölgesinin bile düştüğü yerde olmayız." beyanına, asgari ittifak hukukuna ve nezaketine rağmen, kime sordunuz da kime neyi veriyorsunuz? Bu gibi açıklamalar doğru değil ve biz böyle bir şeye asla razı olmayız.

Bu gibi talihsiz beyanatlar sebebiyle bir daha, açıkça şerh edelim ki:

Pkk'ya terör örgütü diyemeyen ve terörle bağını kopartamayan Hdp ile asla yol yürümeyiz.

İttifak hukukuna riayet ve karşılıklı saygı için bizim ilkelerimiz ve kırmızı çizgilerimiz dosdoğru anlaşılmalıdır."

AKP İLE HDP BİRLİKTE HÜKÜMET KURDU

HDP'li isimlere bakanlık verilmesi tecrübesini Türkiye AKP ile yaşadı. Ahmet Davutoğlu Başbakanlığı'nda kurulan hükümette, HDP'li milletvekilleri Müslüm Doğan Kalkın Bakanı, Ali Haydar Konca da Avrupa Birliği Bakanı oldu ve TBMM'de bakanlar için ayrılan bölümde AKP'lilerle birlikte oturdular.

AKŞENER BAKANLIK TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİ

AKP, HDP ile yaptığı ortaklığın tepkisini azaltmak için "seçim hükümetinde bu zorunluluk" demesine rağmen, HDP'li isimlerin bir süre sonra istifa etmesine rağmen hükümet düşmedi, yerlerine AKP'li isimler atandı.

O dönemde MHP'li isimlere de bakanlık teklif edildi. MHP İstanbul Milletvekili olan Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu'na gönderdiği mektupta, bakanlık teklifini kabul etmediğini bildirdi.

AHMET KENAN TANRIKULU'NDAN BİR GARİP İSTİFA

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu da Ahmet Davutoğlu'ndan bakanlık teklifi alan isimlerden oldu.

Ahmet Kenan Tanrıkulu yaptığı açıklamada, "Tarafıma Ahmet Davutoğlu tarafından bir mektupla teklif edilen Geçici Bakanlar Kurulu üyeliğini 26 Temmuz 2015 tarihinde kabul etmediğime dair yazımı Başbakanlığa iletmiş bulunmaktayım. Türkiye gelinen 13 yılın sonucunda ağır güvenlik ve ekonomik zorluklar içindeyken; 46 yıllık tarihî, köklü ve saygın bir mensubiyeti olan Milliyetçi Hareket Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı'na böyle bir teklifin yapılması cüretine tepki olarak, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum" diyerek cevap verdi.

Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun, AKP'den gelen bakanlık teklifini gerekçe göstererek MHP'deki görevinden istifa etmesi o dönem mantıklı ifadelerle izah edilemedi.

DEVLET BAHÇELİ GİTMESİNİ Mİ İSTEDİ?

Siyaset kulislerinde konuşulanlara göre Tuğrul Türkeş'in AKP'den bakan olmasını Devlet Bahçeli istedi. Aynı şekilde Ahmet Kenan Tanrıkulu'na da kabinede yer alması söylendi. Tanrıkulu, bunu kabul etmeyince MHP'deki görevinden ayrıldı.