CiddiGazete- Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Emek Bizim Söz Bizim, Sağlıklı Bir Gelecek Ellerimizde” eylem süreci kapsamında 17 Nisan 2022’de başlattığı “Sağlığımız İçin Hekimlere Kulak Verin!” başlıklı imza kampanyasında toplanan ilk 100 bin imzayı bugün (22 Temmuz) Sağlık Bakanlığı’na teslim etti.

İmzaların teslimi ve basın açıklaması için Sağlık Bakanlığı’nın ana kapısına giden TTB Merkez Konseyi üyeleri polis engeliyle karşılaştı. Bu nedenle açıklama, bakanlığın şehir hastanesi kapısı önünde yapıldı.

'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Açıklamada ilk sözü TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Onur Naci Karahancı aldı. Sağlık sistemindeki çöküşü görmezden gelmeye çalışan bakanlığın, kapısı önüne gelen hekimleri polise sürdürmesini asla unutmayacaklarını söyleyen Karahancı, “Biz haklarımızı da çok iyi biliyoruz, bu hukuksuz uygulamaların hesapsız kalmayacağını da biliyoruz. Haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

'DÜŞMANLAŞTIRMA KAMPANYASI'

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, en başından beri güvenli çalışma ortamlarında, güvenceli çalışma koşullarında, nitelikli bir sağlık hizmeti vermek istediklerini ama iktidarın hekimleri, sağlık emekçilerini, sağlık emek-meslek örgütlerini düşmanlaştırdığını söyledi.

TTB’nin imza kampanyası için belirlediği 10 acil talebi sıralayan Korur Fincancı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mardin’de olduğu gibi, bu politikalarla sağlığın olamayacağının siyasi otoriteye söylememiz gerekiyor. Biz tüm düşmanlaştırma çabalarına karşın toplum ile buluşmayı başardık. Sağlık hakkımızı kazanacağımız muhakkak çünkü vazgeçmiyoruz. Hep beraber mücadeleye devam ediyoruz.”

'HÜKÜMET İFLAS ETTİ'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da açıklamada söz aldı. COVID-19 pandemisindeki sağlık çalışanı ölümlerini, Ankara’da Dr. Rümeysa Şen’in ağır nöbet sonrası trafik kazası sonucu ölümünü, Konya’da Dr. Ekrem Karakaya’nın sağlıkta şiddet sonucu öldürülmesini hatırlatan Gergerlioğlu, “Biz sağlık çalışanlarının haklarının hatırlanması için illa ölmemiz mi gerekiyor” diye sordu. Gergerlioğlu, iktidarın, en güvendiği alan olan sağlıkta iflas ettiğini de vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Altındağ İlçe Yöneticisi Zeki Yalçındere, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Merkez Yönetim Kurulu üyesi Tayyar Özcan ve Türk Toraks Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Nurdan Köktürk de açıklamada birer konuşma yaptı.

İMZALAR TESLİM EDİLDİ

Basın açıklamasının ardından “Sağlığımız İçin Hekimlere Kulak Verin!” başlıklı imza kampanyasında toplanan ilk 100 bin imza, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı tarafından Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi.

10 ACİL TALEP

TTB’nin imza kampanyası için belirlediği 10 acil talep şöyle:

1. Sağlık sisteminin temelini koruyucu sağlık hizmetleri oluşturmalıdır!

Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, hastalık değil, hastalanmama üzerine kurulu politikalara öncelik verilmelidir. Sağlık sisteminin temelini birinci basamak sağlık hizmetleri oluşturmalı, basamaklı bir sağlık sistemi modeline geçilmelidir.

2. Beş dakikada sağlık olmaz!

Hekimlerin hastalarına yeterli süre ayırmalarını sağlayacak uygun çalışma koşulları sağlanmalı; nüfus başına hekim ve sağlık çalışanı sayısı nitelikli sağlık hizmeti için gerekli ve yeterli düzeye getirilmelidir.

3. Şehir-şirket hastaneleri politikasından vazgeçilmelidir!

Geleceğimizi ipotek altına alan şirketleşmiş hastanelerden vazgeçilmelidir. İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri bilime ve toplum sağlığına uygun yapılandırılmış kamu ve üniversite hastanelerinde sunulmalıdır.

4. Sağlığa ayrılan bütçe artırılmalıdır!

Sağlık herkes için parasız olmalı, hekimler emeğinin karşılığını almalıdır. Katkı payları adı altında kalem kalem ücretlendirmeye derhal son verilmelidir. Hekimlerin gelirleri, emeğinin karşılığı, insanca yaşanabilir, emekliliğe yansıyacak tek ödeme olarak sağlanmalı, 7200 ek gösterge uygulanmalıdır.

5. Etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalıdır!

Çalışma alanları şiddetten arındırılmalı, uygulamada da güvenli hale getirilmelidir.

6. COVID-19 meslek hastalığı sayılmalıdır!

Meslek hastalığı yasası ön koşulsuz çıkarılmalı, tüm sağlık çalışanlarına, pandemi süresince çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalıdır.

7. Sağlık sisteminin eksikliklerinin sorumluluğu sağlık çalışanlarına yıkılamaz!

Sağlık hizmetlerinden kaynaklanan zararlarda hastaların kayıpları kamu tarafından üstlenilmeli; ödenecek tazminatlar, hekim ve sağlık çalışanlarına yansıtılmadan ve vakit kaybedilmeksizin karşılanmalıdır.

8. Hekimler üzerindeki baskılara son verilmelidir!

Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği, mobbing, KHK, arşiv taraması ve güvenlik soruşturması gibi baskıcı uygulamalardan vazgeçilmelidir.

9. Tıp ve tıpta uzmanlık eğitiminde nitelik öncelikli olmalıdır!

Tıp eğitimi ve tıpta uzmanlık eğitimi alanın uzmanları ve meslek örgütünün önerileri ile nitelikli, uluslararası standartlara uygun hale getirilmeli. Çok sayıda tıp fakültesi açılması ve kontenjanların sürekli artırılmasından vazgeçilerek nicelik değil nitelik esas alınmalıdır

10. Hekimlerin örgütlenmesi ve haklarını savunmasının önündeki engeller kalkmalı!

Başta hekimlerin meslek örgütü Türk Tabipleri Birliği olmak üzere, hekim örgütlerini hedef göstermekten vazgeçilmelidir.