CiddiGazete- 2019 yılında Süryani cemaatinin talebi üzerine yer tahsis edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile temeli atılan Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesi olma özelliğini taşıyan Mor Efrem Süryani Ortodoks Kilisesi bugün törenle açıldı.

Erdoğan, Yeşilköy'deki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin açılış töreninde kilisenin Süryani cemaatine hayırlı olmasını dilerken, inşasında emeği geçenleri tebrik etti.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK

Emekliye ayrılan Akşener'den ilk hamle Emekliye ayrılan Akşener'den ilk hamle

Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk kilise olan Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin açılış töreninde konuşan Erdoğan şöyle dedi:

- Yasal değişikliklerle cemaat vakıflarının taşınmaz mal edinebilmelerine ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunabilmelerine imkan sağladık.

- Taşınmaz malların vakıf adına tescili için gereken Bakanlar Kurulu izni şartını kaldırdık. Daha önce el konulmuş cemaat, vakıf mallarının iadesini, üçüncü şahıslara geçenlerin ise bedelinin ödenmesini temin ettik.

- Bugüne kadar 113'ü Süryani cemaati olmak üzere toplam bin 84 taşınmazın cemaat vakıfları adına tescili tamamlandı.

- Beyoğlu Merkez Rum Kız Mektebi Vakfı, İzmir Musevi Cemaati Vakfı, Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi Vakfı, Beyoğlu Sakızağacı Ermeni Katolik Kilisesi gibi vakıfların tüzel kişilikleri vakıf kütüğüne kaydedildi.