CiddiGazete- Sözcü yazarı Aytunç Erkin, "Süreç çoklu adaya doğru ilerliyor" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Erkin bugünkü yazısında, isim vermeden CHP'li üst düzey bir yöneticiyle yaptığı görüşmeyi okuyucularına aktardı.

Aytunç Erkin, CHP'li ismin "Süreç böyle giderse çoklu adaya doğru gidecek ve ikinci tura kim kalırsa o isim ittifak tarafından desteklenir" dediğini ifade etti.

Erkin'in yazısı şöyle:

Kronoloji... Zaman/mantık...

Olayların tarihsel sıralanması ile ilgili bilim dalı. Tarihi aydınlatmaya ve olayların karışık şekilde değil de doğru sırasına göre öğrenilmesine yardımcı olmakta. Biz gazeteciler için de kronoloji "anlamak" için çok önemli. Karışık gibi görünen konuları çözümlemek kronolojiyle daha kolay!

Örneğin...

20 Ağustos 2022... İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, Habertürk canlı yayınında "Kemal Bey'in (Kılıçdaroğlu) adaylığına nasıl bakarsınız?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"... Hiçbir zaman 'aday olacağım' demedi. Bu algıya müsaade ediyor bu da çok normal. Olmaması anormal olurdu. Bu iddiayı muhafaza ediyor. Bizim sahada en çok duyduğumuz isim Mansur Başkan. Mansur Yavaş ile ilgili bir ağırlık var."

Ancak... Kavuncu'nun "hatırlamadığı" açıklama vardı.

Örneğin...

2 Ağustos 2021... CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, SÖZCÜ'den Ruhat Mengi'ye verdiği röportajda, "Millet İttifakı derse ki 'Siz aday olun' kabul ederim. Onurlu görev" dedi. Kılıçdaroğlu 27 Nisan 2022'de de hem parti içine hem de masaya "Ya bana katılın ya yolumdan çekilin" diye seslendi.

Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Ancak...

CHP liderinin masa buluşmalarından önce kurduğu bu cümleye ve sonrasında yaptığı açıklamalara ittifaktan "Buyur adayımız ol" çağrısı gelmedi!

Şu notu da eklemekte fayda var:

CHP yönetimi Buğra Kavuncu'nun açıklamalarını "manidar" buldu. Bu arada yurtdışından firari olan bazı gazetecilerin de CHP'yle ilgili "eleştiri dozu yüksek" paylaşımlarının Kavuncu'nun açıklama yaptığı günden hemen önce olduğunun altını çizelim.

Kavuncu'ya sahip çıktı

Buğra Kavuncu'nun açıklamalarına en sert tepkiyi 24 Ağustos'ta, bugün tartışmaların öznesi olan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin verdi ve "Bir siyasi partinin il başkanı, bir başka siyasi partiden kimin aday olacağını tarif ediyorsa bu çok büyük nezaketsizliktir" dedi.

25 Ağustos 2022... İYİ Parti lideri Meral Akşener, Kavuncu'ya şu cümleleriyle sahip çıktı: "O programda 'Sahada en çok kimin adı size söyleniyor' dendi. 'Mansur Bey'in adı geliyor' dedi. Dolayısıyla bu 'Mansur Bey adaydır, aday değildir, aday olmalıdır' gibi bir hüküm cümlesi değil. Kemal Bey'in kendi de dahil bağladığı, altılı masanın belirleyeceği bir kişi olacak."

Üst düzey bir CHP yöneticisi, "Meral Hanım parti yöneticisine (Buğra Kavuncu) sahip çıktı" değerlendirmesi yaptı.

Kronolojiye kısa kısa devam edelim:

Kemal Kılıçdaroğlu, Halk Tv'de, "Cumhurbaşkanlığını kazanırsam Çankaya'da oturacağım" (4 Eylül), Fox TV'de "6'lı masa uzlaşırsa ben hazırım" (5 Eylül), Sözcü'de Saygı Öztürk'e verdiği röportajda "Adaylığım için uzlaşma olursa ben hazırım" (6 Eylül) diye konuştu.

Peki Altılı Masa bu açıklamalara karşı ne dedi? "Buyrun adayımız olun" demedi!

Akşener öfkeli ve sert konuştu

Dün...

CHP'li üst düzey bir yöneticiyle konuştum.

Kemal Kılıçdaroğlu'na çok yakın isimlerden biri. Kulis notu olarak aktarmakta fayda var o yöneticinin kurduğu cümleleri:

"Başından bu yana Kemal Bey'e masanın bu kadar büyümesinin doğru olmadığı söylendi. Ancak Genel Başkan demokrat bir isim ve herkesle buluşmanın doğru olduğunu savundu. Bugün geldiğimiz noktada CHP'nin adayı Kemal Bey. Gönüllerin adayı değil bunu kimse unutmasın ve sık sık masaya çağrı yaptı şu ana kadar karşılık alamadı. Süreç böyle giderse çoklu adaya doğru gidecek ve ikinci tura kim kalırsa o isim ittifak tarafından desteklenir." Bu cümlelerin ardından CHP'nin ağır toplarından Gürsel Tekin'in "HDP'ye de bakanlık verilebilir" açıklamasının ardından İYİ Parti'nin Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan "ülkücü" kanadından ciddi eleştiriler geldi. Bu açıklamalara İYİ Parti lideri Meral Akşener de Yeniçağ TV'de "öfkeli" bir şekilde destek verdi:

"Gürsel Tekin çok tecrübeli CHP'nin kilit taşlarından birisidir. Böyle bir cümle kurduğuna göre, kanaat belirttiğine göre partisinin görüşlerini iletiyor demektir. Bizim de diğer siyasi partilerle olan iletişimimize herkes saygı duymak zorunda."

Aynı röportajda Akşener, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu masadan çıkacak adayın vasıflarına dair ilan ettiği vasıflar var, ben onların her fırsatta 'doğru olduğunu' söyledim. Benim eklediğim şey, kazanacak bir adayla yola çıkmamız gerekli. Hâlâ burada duruyoruz" dedi. Yani... Daha önce partinin ağır toplarından Koray Aydın'ın 7 Aralık 2021'de Habertürk'te kurduğu cümleyi (Kazanmama ihtimali olan bir ismin adaylığına evet demeyeceğiz) kurdu Akşener:

"Kazanacak bir adayla yola çıkmamız gerekli"

SONUÇ: Kılıçdaroğlu'nun kendi kurduğu masada aday olması konusunda ciddi engeller var. Bu konuda CHP'nin "çoklu adaya" dönülebileceği konusunda da B planı yaptığı net! Bakalım... CHP lideri ile İYİ parti lideri arasında yapılacak özel sohbette neler konuşulacak?