CiddiGazete- Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasının siyasi ayağının araştırılmasına yönelik sözleri nedeniyle bazı milletvekilleri tarafından açılan dava sonuçlandı.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın, Başbuğ hakkında, 'kamu görevlilerine hakaret' suçundan 4 yıla kadar hapis cezası talebiyle açılan davada mahkeme kararını verdi.

Mahkeme, Başbuğ'un açıklamalarının suç duyurusunda bulunan milletvekillerini doğrudan hedef almadığına ve kanunda suç olarak tanımlanmadığına hükmederek beraat kararı verdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Eski Genel Kurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ocak 2020'de Haber Global ekranlarında konuk olduğu bir programda, 26 Haziran 2009 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’den (TBMM) geçirilen torba yasadaki 'asker kişilerin özel yetkili mahkemelerde yargılanması'na ilişkin maddeyi hatırlatmış ve şunları söylemişti:

"FETÖ'nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur. Bunu yargının çıkarması ve siyasi iradenin ağırlığını koyması lazım.

26 Haziran 2009'da yasalar torba yasa olarak gündeme getiriliyor. Bu TSK ile ilgili bir kanun teklifi. Bu yasa 25 Haziran'ı 26'sına bağlayan gece yarısı oluyor. Bu yasadan kimsenin haberi yok. Biz bundan 26 Haziran sabahı, 2009'daki, toplantıda haberimiz oluyor.

Bahsedilen yasa teklifi; askeri şahıslar, askeri mahalde işlediği suçlar da dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı.

Bu tamamen ne için, Dursun Çiçek için. Bu olay medyada, "AK Parti ile cemaati bitirme planı" algısı olarak yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz. Özel yetkili mahkemelerde yargılanır. Kayseri'de biz bir olay yakalamıştık Hava İkmal Bölge Komutanlığı'nda astsubay yakaladık. Flaş bellek ayarlıyorlar. Burada sivillerden yardım alıyorlar. 14 Nisan 2009'da 'FETÖ ile mücadele edeceğim' dedim. Bu kanun teklifini kim hazırladı, tamamen FETÖ ile ilgili bu araştırılsın.”