CiddiGazete- Sağlık durumundan endişe edildiği gerekçesiyle tıbbı gözetim altına alınan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliçe 2. Elizabeth'in ölüm haberi dünyada büyük yankı uyandırdı.

Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kraliçe Elizabeth'in, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi" ifadesi kullanıldı.

Kraliçenin naaşının yarın başkent Londra'ya götürüleceği belirtildi. Öte yandan Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi ve Londra'daki ikametgahı Buckingham Sarayı'nda bayraklar yarıya indirildi.

AÇIKLAMADA DİKKAT ÇEKEN "KRAL" DETAYI

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde öldü. Kral ve Kraliçe Eşi bu akşam Balmoral'da kalacak ve yarın Londra'ya dönecek. Perşembe, 8 Eylül 2022" denildi. Açıklamada Prens Charles için "kral", eşi Camilla için ise "kraliçe" unvanı kullanıldı.

YENİ KRALDAN AÇIKLAMA

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu.

Buckingham Sarayı, İngiltere Kralı 3. Charles tarafından yapılan açıklamayı yayımladı.

Açıklamasında, "Sevgili annem Majesteleri Kraliçe'nin ölümü benim için ve tüm aile bireyleri için büyük üzüntüye yol açmıştır" diyen Kral Charles, hem bir kraliçenin hem de "çok sevilen bir annenin" yasını tuttuklarını ifade etti.

Kral Charles, yas ve tahtın değişimi süresince Kraliçe Elizabeth'e duyulan saygı ve sevginin kendilerine teselli olacağını belirtti.

Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından Buckingham Sarayının kapısına ölüm ilanı asıldı.

İlanda, İngiliz kraliyet ailesinin "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirmiştir. Kral ve eşi kraliçe bu akşam Balmoral'da kalacak ve yarın Londra'ya döneceklerdir" şeklindeki mesajı yer aldı.

İNGİLTERE BAŞBAKANI LİZ TRUSS'TAN AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanı Liz Truss, Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümü sonrası açıklamalarda bulundu.

Başbakan Truss yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bugün büyük bir kayıp yaşıyoruz. Arkasında çok büyük bir miras bıraktı Kraliçe Elizabeth. Yeni Kralımız 3. Charles ile yeni bir döneme giriyoruz."