CiddiGazete- Gazze'deki çatışmalar 46. gününde şiddetlenerek devam ederken, İsrail'den "esir takası" açıklaması geldi.

Esir takası anlaşmasını ele almak üzere gerçekleştireceği kabine toplantısından önce basın açıklaması yapan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, rehinelerin kademeli olarak serbest bırakılacağını duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın daha fazla rehinenin serbest bırakılması için anlaşmaya yardımcı olduğunu bildiren Netnayahu, "İsrail hükümeti bu akşam zor bir kararla karşı karşıyaydı. Ama doğru bir karar aldı" dedi.

"SAVAŞ DEVAM EDECEK"

İsrail ordusunun da anlaşmaya destek verdiğini söyleyen Netanyahu, "Savaşa devam ediyoruz ve tüm hedeflere ulaşana kadar bunu sürdüreceğiz. Hamas'ı ortadan kaldıracağız, kaçırılanların hepsini geri getireceğiz ve Gazze'de İsrail'i tehdit eden hiçbir unsurun kalmayacağını garanti edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"İLK ADIM"

Netanyahu'nun ardından kameraların karşısına geçen İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da anlaşmanın tüm rehinelerin serbest bırakılması için ilk adım olduğunu söyledi.

İSRAİL'İN ALMADIĞI BİR REHİNE ÖLDÜ

"Anlaşma" açıklaması yapıldığı dakikalarda, Filistin İslami Cihad Örgütü, İsrailli bir rehinenin öldüğünü duyurdu.

İslami Cihad'a bağlı Kudüs Tugayları, ölen rehineyi daha önce insani sebeplerden dolayı bırakma isteklerini dile getirdiklerini ancak "İsrail'in oyalaması sonucu kadının hayatını kaybettiğini" ifade etti.

"İSRAİL, ORDU GÜÇLERİNİ YENİDEN ORGANİZE EDECEK"

Öte yandan İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun, Hamas ile yapılması beklenen esir takası anlaşmasını kabul ettiğini belirterek, ateşkes günlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki karadan saldırı hazırlığı amacıyla ordu güçlerini yeniden organize etmek için kullanabileceğini duyurdu.

Haberde, "İsrail ordusunun şu aşamada çekinmeden anlaşmayı kabul ettiği söylenebilir. Orduda ateşkesin sahadaki güçleri yeniden organize etmek için kullanılabileceği söyleniyor. Kara manevrasının Gazze Şeridi’nin güneyine kadar genişletilmesine yönelik hazırlıklar da yapılıyor" ifadeleri kullanıldı.

"4 GÜNLÜK ATEŞKES"

KAN'a göre anlaşma, İsrail hapishanelerinde aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 150 Filistinli mahkumu serbest bırakması karşılığında 4 günlük ateşkes ve 4 gün içinde 50 İsrailli rehinenin (çocuk ve kadın) serbest bırakılmasını içeriyor.

"ESİRLERİN BIRAKILMASINA PERŞEMBE BAŞLANACAK"

Times of Israel'de yer alan haberde, İsrailli bakanların Hamas'ın elindeki esirlerinin bir kısmının serbest bırakılmasına perşembe başlanacağına ilişkin bilgilendirildiği belirtildi.

Öte yandan İsrail'in Kanal 12 televizyonu da Başbakanlık Ofisinin serbest bırakılacak esirlerin ülkelerine getirilmesi süreci için 5 aşamalı bir süreç planladığını bildirdi.

Söz konusu aşamalara göre, ilk aşamada Hamas, esirleri Uluslarası Kızılhaç Komitesi yetkililerine teslim edecek ve onlardan da İsrail ordusu alacak.

Esirler daha sonra yetkililer tarafından ilk tıbbi kontrolden geçirilecek ve ardından aileleriyle görüşmek üzere İsrail genelindeki 5 izole tıp merkezinden birine götürülecek.

Hamas Türkiye'ye taşınır mı? Hamas Türkiye'ye taşınır mı?

Son olarak da esirler, güvenlik yetkilileriyle "bilgilendirme" görüşmesinden geçecek.

KAÇ FİLİSTİNLİ SERBEST KALACAK

Anlaşmanın bildirilen bazı ayrıntılarına göre, yaklaşık 150 ila 300 Filistinli mahkum, kadın ve küçük tutuklunun serbest bırakılması sağlanacak ve Gazze'ye yakıt girişine izin verilecek.

Serbest bırakmanın, günde yaklaşık 12 rehinenin serbest bırakılmasıyla aşamalı olarak gerçekleşmesi bekleniyor.