CiddiGazete- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Başakşehir-Kayaşehir metro hattında basın açıklaması yaptı.

Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı’nın açılışına sayılı günler kaldığını belirten Karaismailoğlu, “Metro hattımızı İstanbulluların hizmetine sunmak için gün sayıyoruz” dedi.

6.2 kilometre uzunluğundaki hattın Başakşehir Metrokent istasyonundan başladığını dile getiren Karaismailoğlu, güzergahta Onurkent, Şehir Hastanesi, Kayaşehir ve Kayaşehir Meydan istasyonları olmak üzere 4 istasyon bulunduğunu söyledi.

Metro hattının Başakşehir-Kayaşehir arasında Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden geçerek tasarım hızı saatte 80 kilometre olan araçlar vasıtasıyla saatte tek yönde 70 bin yolcuya hizmet verecek kapasitede olduğunu belirten Karaismailoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

DEVREYE ALMA İŞLEMLERİ

“Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) yönetiminden devraldığımızda yüzde 5 ilerleme seviyesindeki metro hattımız, faaliyetlerimiz neticesinde kısa sürede hızla ilerledi, test sürüşleri yapıldı ve işletmeye açılmaya hazırlandı. Projeyi devraldığımızda; 5 bin 662 metrelik NATM tünellerinin yalnızca 112 metresi kazılmış, 3 bin 298 metre TBM (Tünel Açma Makinası) tünellerine hiç başlanmamıştı. Hepsini tamamlayarak toplam 10 bin 250 metre tünel inşaatını bitirdik. 295 metre uzunluğundaki viyadük imalatlarını tamamladık. Ray işlerini 11 bin 595 metre ray döşeyerek tamamladık. 4 istasyonda toplam 32 bin 661 metrekare kapalı alan inşa ettik. Elektromekanik ve sinyalizasyon imalatlarını tamamladık. Son olarak testleri ve devreye alma işlerinin sonuna geliyoruz. Böylece İstanbullulara yeni bir hizmeti sunma gururunu hep birlikte yaşıyoruz.”

ENTEGRASYON SAĞLANACAK

Karaismailoğlu, hattın işletmeye alınmasıyla; kent merkeziyle başta Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ve Kayaşehir’deki yoğun nüfusa sahip toplu konutlar olmak üzere, bölgede ekonomik ve güvenli bir ulaşımı inşa ederken, diğer toplu taşıma modlarıyla da entegrasyon sağlayacaklarını kaydetti.

Proje ile Metrokent İstasyonu’ndan Bağcılar-Kirazlı-Başakşehir-Olimpiyatköy hattına, Kayaşehir İstasyonu’ndan Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro hattına entegre olacağının altını çizen Karaismailoğlu, “Bu entegrasyonla Güngören, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir ilçelerimizin İstanbul Havalimanı’na metroyla ulaşımı da sağlanmış olacak. Hattımızın işletmeye alınmasıyla Kayaşehir-Mahmutbey arası seyahat süresi 20 dakika, Metrokent-Bakırköy Özgürlük meydanı arası seyahat süresi 29 dakika, Metrokent-İstanbul Havalimanı arası seyahat süresi 24 dakika, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Bağcılar arası seyahat süresi 23 dakika olacak” şeklinde konuştu.

İBB ELEŞTİRİSİ

Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı’nın dışında 5 ayrı metro hattında da İstanbul için çalıştıklarını aktaran Karaismailoğlu, 2 ekimde Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’nı, 22 Ocak’ta Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nı açtıklarını hatırlattı. Şu an İstanbul’un raylı sistem ağının 318 kilometre olduğunu, yapımı devam eden projelerin bitmesiyle bu rakamın 380 kilometreye yükseleceğinin altını çizen Karaismailoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bugün yapımını İstanbul Büyükşehir belediyesinden yüzde 5 seviyesinde devraldığımız Başakşehir -Kayaşehir Metro Hattı’nı bu kadar kısa zamanda yüzde 100 seviyesinde bitirmenin gururunu yaşıyoruz. Bu hattı İBB’den devraldığımız sırada yine İBB’nin sorumluluğunda olan ve aynı tarihlerde ihaleleri yapılıp yapımına başlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki Mahmutbey Esenyurt Metro Hattı’nda bugün için tamamlanma oranı yüzde 5’ti. Yine Bağcılar-Kirazlı-Halkalı Metro Hattı’nda da tamamlanma oranı maalesef yüzde 10’dur. Bu hızla söz konusu metro hatlarını mevcut İBB yönetimi 10 yılda bitiremez. Yapımından sorumlu oldukları metro hattına harfiyat dökenlerden de başka bir şey beklenmez. Bunların da hesabını milletimizin sandıkta soracağından hiç kimsenin şüphesi olmasın.”