CiddiGazete- İyi Parti ile Millet İttifakı arasındaki köprülerin atıldığı son toplantıda ilginç diyaloglar yaşandı. Yüzde 0,3 ile yüzde 1 arasında oy oranı olan dört parti, aslında masaya cumhurbaşkanı adayı için değil, milletvekili kontenjanı için oturdu. Oy oranı karşılığının çok ötesinde milletvekili talep eden dört partinin genel başkanının masaya neden kabul edildikleri kamuoyunda ayrı bir tartışma konusu olurken, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile yaptıkları görüşmenin tam aksi bir tutum sergilediler.

Meral Akşener'in bu partilerin milletvekili taleplerine rezerv koymasının ardından saf değiştiren dört parti, son görüşmede Akşener'i yalnız bıraktılar.

Son toplantıdan önce ittifakta yer alan dört partinin genel başkanındaki hakim görüş, Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmaması yönündeydi.

İddiaya göre dört genel başkan, Meral Akşener ile birebir görüşmelerde "Anketler ve sokağın nabzına baktığımızda Kemal Kılıçdaroğlu aday olursa kazanamıyoruz. Kemal Bey'in aday olmaması için ikna etmemiz gerekiyor" dedi. Meral Akşener de bu görüşmelerden sonra "kazanacak aday" vurgusu yaptı.

MASAYI DAĞITAN TOPLANTI

5+5+20+20 milletvekili talepli dört genel başkan, Millet İttifakı'nın son toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına "Tamam" dedi.

Ardından kamuoyuna altılı masada Meral Akşener'in kadraja girmediği bir fotoğraf karesi servis edildi.

Bu fotoğraf tartışırken, Meral Akşener'in toplantı başladıktan beş dakika sonra katıldığı öne sürüldü.

İddiaya göre Meral Akşener'e daha önce "Kemal Kılıçdaroğlu aday olursa kazanamıyoruz" diyen dört genel başkan karar değiştirdi.

Yaklaşık yüzde 0,3 oy oranı olmasına rağmen 2018 seçimlerinden Meral Akşener'in kontenjanından Afyonkarahisar Milletvekili olarak Meclis'e giren ve ardından istifa ederek partisine dönen Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, 5 milletvekili talebiyle birlikte ittifak adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nu önerdi.

Bu öneriye 20 milletvekili isteyen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yine 20 milletvekili talepli Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve 5 milletvekili hesapları yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da destek verdi.

Karara itiraz eden Meral Akşener'e, cevap Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi: "Siz onaylamıyorsanız biz beş lider ortak mutabakatı imzalar ve açıklama yaparız."

Bu tepkiye karşı ise Meral Akşener, "Kamuoyu yoklaması yapalım" önerisini gündeme getirdi. Akşener'in bu önerisi karşılık bulmadı.

Kemal Kılıçdaroğlu bu kez "Biz beş parti imza atalım siz sonra bakarsanız" dedi.

Meral Akşener bu sözlere "Aday tam mutabakatla belirlenecek. 6 liderden tek bir isim dahi itiraz etse o kişi aday olamaz, başka isimler konuşulur" diye karşılık verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu ise "Şu an için böyle bir durum yok" diyerek masayı dağıtacak olan süreci ateşledi. Ardından da ortak açıklama metni imzalandı.

Meral Akşener'in "Kıskaca alındık" sözleri de 5 genel başkanın tavrına karşı yapılan tanım olarak açıklandı.