CiddiGazete- 2023 yılında finansal piyasalarda dalgalı bir seyir izlendi.

Yılın ilk çeyreğinde yaşanan deprem felaketi, yurt içinde piyasaları olumsuz etkiledi. 2023'ün ikinci yarısında ise yeni ekonomi politikaları ve faiz artışları yurt içi piyasalara damga vurdu.

Yurt dışı piyasalarda ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında attığı şahin adımlar, resesyon endişelerini artırdı. Ancak yılın sonlarında Fed'in faiz artışında frene basması piyasalarda iyimser havaya neden oldu.

FİNANSAL PİYASALARDA NELER OLDU?

Finansal piyasalarda, yılın ilk çeyreğinde yurt içinde 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketiyle birlikte dalgalı bir seyir izlenirken, yurt dışında önemli merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında attığı şahin adımların etkisi ve bazı bankaların iflasıyla resesyon endişeleri zirveye çıktı.

Küresel piyasalarda ise 2022 Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'nın artırdığı jeopolitik risklere ilişkin endişeler 2023'te de finansal piyasaların odağında yer alırken, dünya çapında önde gelen merkez bankalarının faiz hamleleri ve ABD ile Avrupa'da banka iflasları yılın ilk çeyreğine damga vurdu.

Özellikle Fed'in yıl içindeki şahin adımları, resesyon riskini gündeme getirdi. Ancak yılın sonlarında Fed'in faiz artışında frene basması piyasalardaki iyimser havaya neden oldu.

ABD'de önce Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve ardından Signature Bank'ın iflas etmesi pay piyasalarında satışları derinleştirdi. First Republic Bank'ın yanı sıra İsviçre'de Credit Suisse'in de likidite sorunu yaşaması, küresel bir bankacılık krizi korkusunu yatırımcıların odağına taşıdı.

ABD'nin SVB ve Signature Bank'ın tüm mevduat sahiplerini tamamen koruyacağı duyurulurken, First Republic Bank'ın 11 büyük bankadan 30 milyar dolarlık mevduat aldığı bildirildi.

Avrupa tarafında, İsviçre'nin en büyük bankası olan UBS'nin, Credit Suisse'i 3 milyar İsviçre frangı karşılığında satın alacağını duyurması piyasalardaki olumsuz havayı dağıttı.

Fed, Mart 2022'de başladığı faiz artırım döngüsüne bu yıl da devam etti. Banka faizleri yüzde 5,00 - 5,25 aralığına çıkardı ve kasım-aralık toplantılarında faizleri sabit bıraktı.

DÖVİZ, ALTIN VE PETROL

Bu gelişmelerin etkisiyle dolar endeksi yıl içinde 107,3 ile yaklaşık son bir yılın en yüksek seviyesini test ederken ardından son çeyrekte yaklaşık yüzde 4,2 azalışla 101,7 seviyesine kadar geriledi.

Yıla 18,73 seviyesinden başlayan Dolar/TL yıllık yüzde 57 yükselişle 29,50 seviyesine çıktı. Yıla 20 seviyesinden başlayan Euro/TL ise yüzde 63 yükselişle 32,6 seviyesinden işlem gördü.

2022'yi 1824 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı 2023'ün son çeyreğinde Fed'in gelecek yıl faiz indirimine başlayacağının sinyalini vermesinin de etkisiyle 2 bin 145 doları aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti.

2023'e 1827 dolar civarından başlayan ons altın fiyatları yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 13 değer kazancıyla 2 bin 62 dolardan işlem gördü. Gram altın ise 1096 TL'den başladığı yılı yaklaşık yüzde 78 artışla 1960 TL'den tamamladı.

Yıla 80 dolardan başlayan Brent petrolün varili, yıl içerisinde jeopoliitk gerilimler nedeniyle dalgalansa da yıl sonunda OPEC+ grubunun üretim kesintilerine rağmen küresel çapta arz fazlası olabileceği endişesiyle yılın son düştü. Brent petrol yılın sonunda yüzde 3,75 yıllık kayıpla 77,4 dolardan işlem gördü.

BITCOIN

2022'de kripto varlık borsası FTX'in iflasıyla sarsılan kripto para piyasasında ise bu yıl toparlanma dikkati çekti.

Geçen yılı 16 bin 542 dolardan tamamlayan Bitcoin, 2023'ün son günlerinde yılın başına göre yüzde 170'in üzerinde değer kazanarak 44 bin 700 dolara çıktı ve böylece Nisan 2022'den sonraki en yüksek seviyesini test etti. Bitcoin, daha sonra ise 43 bin doların üzerinde dengelendi.

BORSA

Yıl içinde dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, yıl içinde 8 bin 562,70 puanla tarihi zirvesini görmesinin ardından düşüş eğiliminde hareket etmeye başladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yıllık bazda yüzde 35,6 yükselerek 7 bin 470 puandan seneyi tamamladı. Endeks, dolar bazlı bakıldığında ise yatırımcısına yüzde 14,1 kaybettirdi.