CiddiGazete- Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bir mağazanın önünde bilinmeyen bir sebeple patlama meydana geldi. Olay yerine Beyoğlu ve Şişli'den itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerinde çok sayıda yaralı olduğu belirtildi.

VALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, patlamaya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, "Bugün saat 16.20 sıralarında Beyoğlu ilçemiz, Taksim İstiklal Caddesi'nde bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine emniyet, sağlık, itfaiye ve AFAD ekiplerimiz sevk edilmiştir. Can kaybı ve yaralılarımız bulunmaktadır" dedi.

RTÜK BAŞKANI DA AÇIKLAMA YAPTI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Beyoğlu Taksim'de bir patlama haberi aldık. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Lütfen kaynağı belirsiz bilgilere itibar etmeyelim, güvenli kaynaklardan bilgi sahibi olalım" ifadelerini kullandı.

RTÜK YAYIN YASAĞI GETİRDİ

İstiklal Caddesi'ndeki patlamayla ilgili haberlere yayın yasağı getirildi. RTÜK'ün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi: İstanbul’daki patlamaya ilişkin yayın yasağı getirilmiştir. Tüm medya kuruluşlarımızın dikkatine önemle sunulur.

VALİ YERLİKAYA 4 CAN KAYBI OLDUĞUNU DUYURDU

İstanbul Valisi Ali Yarlikaya, İstiklal Caddesi'ndeki patlamaya ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımında şöyle dedi: İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 4 kişi yaşamını yitirdi, 38 kişi de yaralandı. Yaralılarımız tedavi altına alınmıştır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır.

BEŞ SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, patlama ile ilgili terör soruşturması başlattı. Beş savcı görevlendirilirken patlama anıyla ilişkin görüntülere yayın yasağı getirildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamalarda şunlara yer verildi:

"Bugün İstiklal Caddesi meydanında gelen patlama nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından soruşturma başlatılmış olup 5 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir.

Ayrıca İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından patlama olayı ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı kararı verilmiştir."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

İstiklal Caddesi'ndeki patlama sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da ilk açıklama geldi. Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Hain saldırının hemen akabinde olay yerine sağlık ve güvenlik ekiplerimiz sevk edilmiştir. Türkiye’yi ve Türk milletini terörle teslim alma çabaları hedefine ulaşamayacaktır. 4'ü olay yerinde 2'si hastanelerde olmak üzere 6 vefat söz konusu. Yaralı sayısı da 53. Farklı rakamlar gelebilir. Valimiz tarafından aldığımız son bilgi bu. Türk milletini terörle teslim alma çabaları hedefine ulaşamayacaktır."

OLUMSUZ PAYLAŞIMLARA SORUŞTURMA

İstiklal Caddesi'ndeki patlamaya ilişkin sosyal medyadaki olumsuz paylaşımlara soruşturma başlatıldı.

TÜRK TELEKOM'DA ERİŞİM PROBLEMİ

Türk Telekom, İstiklal Caddesi'ndeki patlama sonrası meydana gelen kesintilere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Şirketimizden kaynaklanmayan sebeplerle sosyal medya kanallarıyla ilgili erişimde bazı problemler yaşanmaktadır" denildi.

BTK'DAN AÇIKLAMA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama sonrası ortaya çıkan görüntülere ilişkin sosyal medya platformlarında bant daraltma uygulaması yapıldığını duyurdu.

NETBLOCKS: TÜRKİYE'DE SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM YAVAŞLATILDI

Küresel internet erişimini takip eden Netblocks oluşumu, patlamanın ve yayın yasağının ardından Türkiye'de Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter'a erişimin yavaşlatıldığını ya da bazı internet sağlayıcılar tarafından tamamen durdurulduğunu aktardı.

FUAT OKTAY: 6 CAN KAYBI, 81 YARALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Endonezya'ya gittiği için Cumhurbaşkanıvekili olarak olay yerinde kameraların karşısına geçin Fuat Oktay, patlamada altı kişinin hayatını kaybettiğini, ikisi ağır 81 de yaralı olduğunu söyledi.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden, sosyal medya hesaplarıyla ilgili yapılan yazılı açıklama şöyle:

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince, kanunların verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetleri yürütülmektedir.

Bu kapsamda 13.11.2022 tarihinde İstanbul/ Beyoğlu'nda meydana gelen "Patlama" olayına yönelik sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız arasında korku ve panik yaratmak amacı barındıran, vatandaşlarımızı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik eden provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 25 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, ilgili makamlara gönderilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.