CiddiGazete- İşverenler, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” (EYT) ile ilgili yasal düzenlemenin oluşturacağı mali yük için finansman desteği istiyor.

EYT düzenlemesiyle birlikte gündeme gelecek kıdem tazminatı ödemeleri için sıfır faizli ya da düşük faizle kredi talep edildi. Kredi Garanti Fonu (KGF) benzeri bir finansman modeli ile destek talebi gündeme getirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e taleplerini ileten işverenler, ikinci bir formül olarak kıdem tazminatı ödemelerine 4 veya 5 taksit imkanı sağlanmasını istedi. Yürürlükteki yasalara göre kıdem tazminatının peşin ödenmesi gerekiyor.

'NAKİT DENGESİ' ENDİŞESİ

NTV'nin haberine göre, kıdem tazminatını taksitle ödeme, sadece işçi ve işverenin anlaşması halinde mümkün.

Bazı şirketlerin kıdem tazminatı yükünün 1 milyar lirayı aştığına dikkat çekilirken, işveren örgütleri, “kıdem tazminatı yükü, nakit dengemizi bozmasın” beklentisini dile getirdi.

TİSK AÇIKLAMASI

İşverenlerin EYT düzenlemesi ile ilgili beklentilerini ilk olarak TİSK, 3 Kasım’daki açıklamasıyla gündeme getirmişti.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, yaptığı yazılı açıklamada, TİSK’in EYT’nin etkilerini somut bulgu ve verilerle inceleyen, beklentileri ve çözüm önerilerini ortaya koyan detaylı bir çalışması olduğunu belirtmiş, düzenlemenin ideal bir yöntemle devreye alınmasının kamu, işçi ve işveren için kıymetli bir gelişme olacağına inandığını ifade etmişti.

Akkol, EYT düzenlemesinin nitelikli iş gücü kaybı ve işverenleri etkileyecek başta kıdem tazminatı yükünü ve ek maliyetleri gözetecek uygun çözümlerle yönetilmesinin işgücü piyasalarındaki dengeler açısından kritik olduğuna da dikkat çekti.

TİSK, 9 Kasım'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüşüp taleplerini iletmişti.