CiddiGazete- İyi Parti İzmir İl Kongresi, Kültürpark'taki Celal Atik Spor Salonu'nda gerçekleşti. İl başkanlığı için Ülkü Doğan ve Sinan Bezircilioğlu yarıştı. Kongrede, 672 delegen 657'si oy kullandı; 652 oy geçerli sayıldı. Mehmet Sinan Bezircilioğlu, 333 oyla İyi Parti İzmir İl Başkanı oldu. Rakibi Ülkü Doğan ise 319 oy aldı.

izmir 1

KONGRE SÜRECİ NASIL GELİŞTİ

Hüsmen Kırkpınar'ın milletvekili aday adaylığı için görevinden ayrılmasının ardından yerine geçecek yeni il başkanı, zorlu bir süreçte seçildi.

Kongre yarışı altı adayla başladı. İlk aday olarak Emre Eryıldıran ismi duyuldu. İyi Parti Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu'na yakın olan ve ilçe kongreleri sürecinde nabız yoklayan Emre Eryıldıran, yeterli desteği görmeyince adaylığını resmileştirmedi.

Süreç içinde Sinan Bezircilioğlu ve son olarak Ülkü Doğan il başkanlığı yarışına katıldı.

Adaylığını duyuran iki isim Şakir Genç ve Oğuzhan Yar, yarışa en son katılan Ülkü Doğan lehine çekildiklerini ortak basın toplantısıyla açıkladı.

Bir diğer aday Öztürk Keskin, Genel Başkan Danışmanı Ömer Karakaş ile genel merkezden fotoğraf vererek adaylığını sonlandırdı. Keskin, Bezircilioğlu'nu destekledi.

Dört adayın yarıştan çekilmesiyle bugünkü kongrede Ülkü Doğan ile Sinan Bezircilioğlu yarıştı. Müsavat Dervişoğlu, Ülkü Doğan'a, bir diğer İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise eski il başkanı Kırkpınar ile birlikte Sinan Bezircilioğlu'na destek verdi.

izmir 2

GENEL MERKEZDEN YOĞUN İLGİ

Kongreye, İyi Parti Başkanlık Divanı'ndan Rıdvan Uz ile Mehmet Tolga Akalın, İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, TBMM Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İyi Parti Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, önceki il başkanı Hüsmen Kırkpınar, eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı da katıldı.

izmir 4

DİVAN BAŞKANLIĞINI ERHAN USTA YAPTI

Divan başkanlığı görevine İyi Parti Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, divan kuruluna ise İyi Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkan Yardımcısı Metehan Kutlu, Ali Topçu, Kübra Sayar Alan ve Halis Köse seçildi.

liste 1

KIRKPINAR: İKTİDARA NAMZET BİR HAREKETİN İL BAŞKANIYIM

Kongrede kürsüye çıkan Hüsmen Kırkpınar şöyle dedi: "5 yıllık bir siyasi hareketin 4,5 buçuk yılını il başkanlığı yaklaşık 6 ayını kurucu il sekreteri olarak geçiren bir kardeşiniz olarak şunları söylemek istiyorum. 21 Aralık 2017 günü İzmir İyi Parti İl Teşkilatı'nın basına ve medyaya duyulması ile birlikte ilk toplantımızı yaptık. Bu il başkanlık binamız kaporasını vererek kiralamak istediğimiz il binamızın 3 kez kaporası iade edildi. Bugün çok şükür sizin gibi yol arkadaşlarımızla, genel merkezimizle, teşkilatlarla beraber 81 ilde iktidara namzet bir siyasi hareketin il başkanı olarak konuşuyorum.

Sıkıntıların sonunda İzmir İl Başkanlığı kurulduktan 6 ay sonra seçime girdik ve İzmir'de yüzde 10 oy aldık. O dönemde üye sayımız 2 bin 867'ydi. 2867 üye ile yüzde 10 ve her iki bölgeden milletvekili çıkardık. Bugün üye sayımızı an itibariyle 30 bine taşıdık.

"BİR KARDEŞİMİZ BENİM TERK ETTİĞİM KOLTUĞA OTURACAK!"

Bugün sizlerle vedalaşacağım. İl yönetim kurulu içimizden Ülkü Doğan ve Sinan Bezircilioğlu kardeşim birazdan konuşmaları bittikten sonra sandıklar kurulacak, bu tatlı rekabetin sonucunda bir kardeşimiz benim terk ettiğim koltuğa oturacak, kazanan İyi Parti olacak, kimsenin şüphesi olmasın."

AYTUN ÇIRAY: KIRICI OLMAMAK KOŞULUYLA TARTIŞMALAR OLABİLİR

Hüsmen Kırkpınar'ın ardından kürsüye çıkan İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "İzmir İl Başkanlığı olağan kongresi çok medeni bir yarışma süreci olarak devam ediyor. Kırıcı olmamak ve partimize zarar vermek şartıyla tartışmaların yaşanması doğaldır. Kongrelerimiz demokrasi aynalarıdır. İyi Partililer kararınız ne olursa olsun saygıdeğerdir ve kimi seçerseniz seçin onunla çalışmaktan şeref duyacağız" dedi.

"NİFAKÇILAR ARAMIZI BOZAMAYACAK"

Kongre sürecinde karşı karşıya geldikleri düşünülen Dervişoğlu hakkında da mesaj veren Çıray, "Bir diğer konuda nifakçılar bizim birliğimizi bozamazlar. Beş yıla yakın süredir İzmir Milletvekilim Dervişoğlu ile birlikte çalışıyoruz. Biz kamuoyu önünde partimizin sorunlarını hiç tartışmadık. Bugüne kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacak" ifadelerini kullandı.

"BASIN İSTEDİ DİYE KAVGA ETMEYECEĞİZ"

Daha sonra kürsüye gelen TBMM Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, "Kongreler netameli süreçlerdir. Taraflaşma olur. Gruplar birbirlerine karşı destek açıklamalarında bulunur. Sosyal medya devreye girer ve de olmayan tartışmalar varmış gibi gösterilmeye çalışılır.

İzmir 30 ilçeden müteşekkildir. İzmir Türkiye için birlik ve beraberliğin sembolü haline dönüşmüş bir kenttir. Burada o ilçe, bu parti ayrımı yaşanmaz. İzmir birdir. İzmir bir bütündür. Basın mensupları istiyor diye kavga edeceğimiz bekleniyorsa, bu abesle iştigalin ötesinde bir durumdur.

İYİ Parti'nin kuruluş gerekçesine aykırıdır. İYİ Parti'nin siyasette hakim olan şeyi kulisler değildir. Bizim önceliğimiz her zaman olduğu gibi samimiyettir" ifadelerini kullandı.

KISA SÜRELİ GERGİNLİK YAŞANDI

Müsavat Dervişoğlu'nun, "İl başkan adayı kardeşimizi başka yerde görmedim, salonda gördüm" mesajı kongrede gerginlik yarattı. Bezircilioğlu destekçileri Dervişoğlu'na tepki gösterdi. Gerginliğe Hüsmen Kırkpınar müdahale etti.

Dervişoğlu, gerginliğe yol açan konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Ben il başkan adaylarından bir tanesini bu zamana kadar sadece bu salonda gördüm. Olabilir, ancak bunun doğru yürütülmesi icap eden bir süreç olduğunu düşünüyorum. Sakın bana gelip de 'Ben il yöneticisiydim, şu ilçede belediye meclis üyesi adayıydım' demesin. 'Seni tanımam lazım' demeye getirmesin. Ben yönetimle toplantı yaparken de görmedim, Urla'da seçim çalışması yaparken de bu arkadaşımızı görmedim. O kardeşimi seviyorum, takip ediyorum onda beis yok ama ben sürecin yanlış yönetildiğini, yanlış yürütülen sürecin başka sıkıntıları da beraberinde getireceğini söylüyorum."

"FABRİKA AYARLARINI TEKRAR TESİS EDECEĞİZ"

Sinan Bezircilioğlu ise şöyle konuştu: "Ben de sizler gibi İyi Parti'nin bir neferiyim. İlçe teşkilatında çalışarak başladım. Belediye meclis üyesi adayı oldum, il başkanı danışmanlığı yaptım. Karşınıza il başkanı adayı olarak çıkmak benim için çok büyük onur ve gururdur. 5 yıl önce hep beraber çıktığımız bu yolda, aldığımız mesafeyi bu salondaki heyecan göstermektedir. Bu dinamizm iktidara giden yolun ayak sesleridir. Mevcut iktidarı siyaseten emekli ederek ülkemizi normalleştirip kurucu değerlerimizi, yani ülkemizin fabrika ayarlarını tekrar tesis edeceğiz."