CiddiGazete- Seçimlere sayılı günler kala siyaset sahnesinde yaşanan hareketlenmenin ardından kartlar yeniden dağıtıldı.

Alacakları oy oranıyla orantılı olmayacak şekilde milletvekilliği talebiyle masada kalan dört siyasi partinin yanısıra amiral gemisi CHP, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday gösterecek.

Masadan kalkan İyi Parti'de ise gözler, aday gösterilecek isme çevrildi. Genel Başkan Meral Akşener, büyük ihtimalle aday olmayacak.

İyi Parti kulislerinde cumhurbaşkanı adaylığı için üç isim gündeme geldi. Cumhurbaşkanlığına değil de milletvekili sayısının artmasına odaklanacak olan İyi Parti'de kulislere düşen isimler Ahat Andican, İsmail Tatlıoğlu ve Kürşad Zorlu oldu.

ABDUL AHAD ANDİCAN

73 yaşındaki Abdul Ahad Andican, Afganistan doğumlu Türk.

Türkiye'nin alanında isim yapmış en iyi cerrahlarından. Akademik çalışmalarının yanısıra siyasetle de yakından ilgili.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde akademik kariyerine başladı. 1980'de uzman, 1984'te doçent ve 1991 yılında genel cerrahi profesörü oldu. Türk dünyası ve Türk dış politikası üzerine çalışmalar yaptı. Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri ilişkilerinin kurulmasında görev aldı. Bu alanda yayımlanmış 3 kitabı ve yüzlerce makalesi var.

20 ve 21. dönemde ANAP'tan İstanbul Milletvekili seçildi. 55. T.C. Hükûmetinde Devlet Bakanı ve Hükûmet Sözcüsü olarak görev yaptı. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, "Avrupa Birliği'nin yolu Diyarbakır'dan geçer" dediği basın toplantısında yanında bulunan isimlerdendi. ANAP tarih olunca 2015 yılında MHP'ye geçti. 27'nci dönemde İyi Parti İstanbul Milletvekili seçildi.

Ahad Andican, İyi Parti'deki "aksaçlılar"ın cumhurbaşkanı adayı olarak öne çıktı.

İSMAİL TATLIOĞLU

63 yaşındaki İsmail Tatlıoğlu, Bursa doğumlu ekonomist.

Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi, yüksek lisans ve doktorasını Uludağ Üniversitesi'nde yaptı. ODTÜ ve Glasgow Üniversitesinde çalışmalar gerçekleştirdi. Uludağ Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı.

1999 yerel seçimlerinde DYP'nin Bursa belediye başkan adayı oldu, 2001'de AKP'nin kurucuları arasında yer aldı.

2007'deki Türkiye genel seçimlerinde MHP Bursa 4. sıra milletvekili adayı oldu, 2018 Türkiye genel seçimlerinde İyi Parti'den milletvekili seçildi.

1 Ekim 2020'de, İyi Parti TBMM Grup Başkanı oldu.

İsmail Tatlıoğlu, İyi Parti'deki milletvekillerinin cumhurbaşkanı adayı olarak kulislerde konuşulmaya başlandı.

KÜRŞAD ZORLU

9 Nisan 1977 doğumlu Kürşad Zorlu, Yozgat'ın Yerköy ilçesinde dünyaya geldi.

İlk, orta, lise öğrenimini Yerköy'de tamamlayan Kürşad Zorlu, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu.

Türk dünyasına yönelik çalışmalarıyla bilinen Kürşad Zorlu'nun yazıları ulusal gazetelerde yayımlandı.

Babası Bahri Zorlu, 1994-2004 yılları arasında MHP'den Yerköy Belediye Başkanlığı yaptı.

Kürşad Zorlu, öğretim üyesi olarak görev yaparken, MHP'deki kongre sürecini akamete uğratmak için tezgahlanan kumpasla 7 Eylül 2016'da gözaltı uygulanan grubun içinde yer aldı. Üç sayfalık imzasız bir mektupla hakkında gözaltı kararı çıkartılınca, yurt dışından dönüş yaptığı Ankara'da gözaltına alındı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde 3 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

Ardından MHP Genel Merkezi'nin referansıyla Yozgat Bozok Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı'na atandı; ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ne geçti.

19 Ekim 2022'de, İyi Parti TBMM Grup Toplantısı'nda Meral Akşener, "Ben ona dur dedim durdu, gel dedim geldi" diyerek, Prof. Dr. Kürşad Zorlu'ya İyi Parti rozeti taktı. Zorlu, aynı gün İyi Parti Sözcülüğüne ve genel başkan baş danışmanlığına atandı.

Kürşad Zorlu, İyi Parti'de teşkilatların ve gençlerin cumhurbaşkanı adayı olarak gündeme geldi.