TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop canlı yayında erken seçimle ilgili açıklamalarda bulundu. Şentop "İYİ Parti seçime girebilecek mi?" sorusuna, "Türkiye'den yarıdan fazlasında teşkilatlanmış olmak gerekiyor. Yarıdan fazla teşkilatlandığı kabul edilen illerin de az üçte birinde teşkilat kurmuş olmak gerekiyor. Öyle çok basit olsa bir şahsa verin kurdum deyin" şeklinde yanıt verdi. Bu açıklama 'İYİ Parti seçime giremeyecek' iddialarını güçlendirdi.

Erken seçimin 24 Haziran'da yapılacağı açıklandı, partiler aday telaşına düştü. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop CNN Türk canlı yayınında erken seçime ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şentop'a son günlerde konuşulan 'İYİ Parti erken seçime giremeyecek' iddiaları soruldu.

Şentop şunları söyledi: "Seçime katılma yeterliliği için şöyle bir durum söz konusu: Seçim yapılacağı günden 6 ay önce belli şartları sağlamış olması lazım. Yüksek Seçim Kurulu Ocak'taki ilan ettiği tarihten 6 ay önceki duruma bakmıştı. Yani kanun bunu öngörüyor. Dolayısıyla şimdi seçime girerken tekrar ilan edecek. Bu ilanda da seçim günü itibariyle, 6 ay önceden şartların sağlanıp sağlanmadığına bakacak."

"BİR SİYASİ PARTİ İÇİN HUKUKİ DÜZENLEME YANLIŞTIR"

Bu açıklama üzerine Dicle Canova; "Diyelim ki giremeyeceği açıklandı. Buna dönük hızlı bir düzenleme mümkün olur mu?' sorusunu yöneltti. Şentop bu soruya da şöyle cevap verdi: O çok yanlış olur? Bir siyasi partinin girmemesi için de hukuki bir düzenleme yapmak yanlıştır, girmesi için de bir siyasi partiye özel düzenleme yapmak yanlıştır. Şartların gerçekleşip gerçekleşmediğini takip etmeniz lazım. Türkiye'den yarıdan fazlasında teşkilatlanmış olmak gerekiyor.Yarıdan fazla teşkilatlandığı kabul edilen illerin de az üçte birinde teşkilat kurmuş olmak gerekiyor. Öyle çok basit olsa bir şahsa verin kurdum deyin."

Dicle Canova da bu açıklamanın üzerine "Sözlerinizden İYİ Parti'nin seçime giremeyeceğini anlıyorum" dedi.