CİDDİGAZETE/özel

İYİ Parti genel merkezi 30 Ağustos tarihinde 81 il başkanına genelge göndererek yönetimleriyle birlikte istifa edilmesini istedi. Sadece Ordu il başkanlığı, istifa etmeme kararı alındığını duyurdu. Diğer il başkanlıkların bir kısmı istifalarını verirken, bazıları ise hala suskunluğunu koruyor.

Yeniden atanma garantisi almak için beklemede olan illerdeki sorun bu hafta içinde çözülecek.

Türk siyasetinin dinamosu olan İstanbul'da ise istifa noktasında bir sıkıntı yaşanmadı ancak atama konusunda tereddütler devam ediyor. Parti kurulmadan aylar önce il başkanlığı sözü verilen Ersin Beyaz, 25 Ekim tarihinden beri İYİ Parti İstanbul İl Başkanı olarak görev yapıyor. Önce atanan, sonra tek aday olarak girdiği kongrede il başkanlığına devam eden Ersin Beyaz, geçen hafta yapılan yönetim kurulu toplantısında istifa kararı aldı.

İYİ Parti İstanbul il başkanı Ersin Beyaz, istifasını genel merkeze gönderdi.

Koray Aydın'ın yardımcısı Ayhan Çevik vasıtasıyla istifa dilekçesini İYİ Parti genel merkezine gönderen Ersin Beyaz, ardından İstanbul'daki 39 ilçe başkanıyla biraraya gelerek kendisine destek verilmesini istedi. Genel merkezle yaptığı görüşmede yeniden il başkanı olarak atanmak isteyen Ersin Beyaz'ın en büyük handikapı, partinin genelinde yaşanan "kurumsallık" ilkesinin İstanbul'da da tesis edilememiş olması.

24 Haziran seçimlerinde beklentilerin altında kalan İYİ Parti'nin Türkiye ortalamasının da altında oy aldığı İstanbul'da, Ersin Beyaz'ın tekrar atanma ihtimalinin çok düşük olduğu belirtilirken, ikinci bir adayın varlığından söz edilmeye başlandı.

Yönetim listesi yapmak ve taban desteği bulmak için çalışmalara başlayan Genel İdare Kurulu Üyesi Murat Uysal'ın partide geçmişinin bulunmayışı, şansını azaltan en önemli faktörlerden biri oldu. Uysal'ın ayrıca, 12 Ağustos'ta yapılan olağanüstü genel kurulda "Hüsamettin Özkan kontenjanından" genel idare kuruluna girdiğinin iddia edilmesi de kafaları karıştırdı.

12 Ağustos'ta İYİ Parti'ye dahil olan Muray Aydın'ın İstanbul il başkanlığı hayali sıkıntıya girdi.

Ankara'dan gördüğü ışıkla, İstanbul'da il başkanlığına soyunan Murat Uysal'ın ayrıca, geçmiş yıllarda borsadaki şirketlerle ilgili spekülatif işlemlerde adı geçtiği de ortaya çıktı. Yönetim kurulu üyeliği yaptığı şirketlerin borsada şaibeli işlerle anılması ve ticari geçmişi, Uysal hakkında karar verecek genel merkezin en büyük çekincesi oldu.

Parti tabanının hassasiyetini göz önünde bulunduracak olan İYİ Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın'ın, her iki isme de soğuk baktığı, cuma gününe kadar üçüncü bir ismi atayarak İstanbul'da duraksama evresine giren siyasi çalışmaları yeniden ateşleyeceği iddia edildi.