CiddiGazete- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en güvendiği isimlerden biri olan Çeçen lideri Ramzan Kadirov, işgal kararı sonrası binlerce askeri Ukrayna'ya göndermişti.

Daha önce yaptığı açıklamalarla Çeçen savaşçıların da Rus işgaline katılmasıyla, Ukrayna'nın direnişinin "uzun zamanı kalmadığını" iddia eden Kadirov'un bu kez zor durumda olduğu iddia edildi.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Çeçen savaşçıların, karşılaştığı yıkıcı kayıplardan sonra ülkelerine geri döndüğünü söyledi. SBU tarafından yapılan açıklamada, Kadirovcu olarak bilinen birliklerin, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye döndükleri ifade edildi.

"GERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADILAR"

İngiliz The Mirror'ın haberine göre SBU, savaşın ilk üç haftasında yüksek kayıplar verilmesi nedeniyle Çeçen askerlerin geri çekilmeye başladığını duyurdu.

Kadirov'un birliklerinin işgalin başlamasıyla büyük zarar gördüğü daha önce de iddia edilmişti. Çeçen Rosguard'ın 141. Motorlu Alayı komutanı General Magomed Tushayev öldürülmesinin de bu kararın alınmasında önemli bir etken olduğu öne sürüldü.

SBU istihbarat görevlileri, 26 ve 28 Şubat tarihlerinde Gostomel havaalanını ele geçirme çabaları sırasında "birkaç 100" Çeçen savaşçının hayatını kaybettiğini söyledi.

"BELARUS ÜZERİNDEN ÜLKELERİNE DÖNÜYORLAR"

Çeçen Kadirov, başlangıçta, savaşçıları arasında zayiat olduğu haberlerini yalanladı ancak 28 Şubat'ta isimlerini vermeden iki Çeçen askerin ölümünü kabul etti. Kadirov, Telegram hesabından "Ne yazık ki Çeçen Cumhuriyeti'nden kayıplar var. İki kişi öldü, altı kişi yaralandı" diye yazdı.

SBU karşı istihbaratına göre, 13 Mart'ta Kadirov'un ekibi Kiev'den ayrıldı ve Belarus üzerinden ülkelerine döndü.

Salı günü Kadirov, savaşçılarının doğudan Ukrayna'ya girerek Mariupol şehrine yapılan saldırıya öncülük ettiğini duyurdu.