CiddiGazete- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Türk-İş heyetini kabul etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında işçi ve işveren kesimleri ile birlikte gerçekleştirilen görüşme ile 700 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren, 2023-2025 dönemini kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne ilişkin çalışmalar resmi olarak başlamış oldu.

700 BİN KAMU İŞÇİSİ

Görüşmelerin ardından açıklama yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay özetle şunları söyledi:

“700 bin kamu işçisi ile ilgili 2023 yılı toplu sözleşme görüşmelerine bugün resmen başladık. Bir birde başlayan görüşmelerde yüzde 30 civarında arkadaşımız, üç birde de yüzde 70 civarında 700 bin işçimizin sözleşme görüşmeleri... Ayın 9’unda Bakan Bey’le bir toplantı yapmıştık, bugün de ilk resmi toplantıyı işveren temsilcisiyle beraber yaptık.”

TABANDA İYİLEŞTİRME

“2023 yılında bizim taleplerimizin başında asgari ücretten sonra özellikle tabanda bir iyileştirme yapmamız gerektiği vardı. 10-15 yıllık arkadaşlarımız asgari ücret seviyesine yaklaştı böyle bir sıkıntımız var. Akabinde bir birden geçerli olmak üzere işçi arkadaşlarımıza refah payı verilmesi, ardından 2023 yılında işçilere verilecek zam ile ilgili bugün Türk-İş adına Komisyon Başkanı Ramazan Bey, Pazartesi günü de bizim dışımızda Hak-İş’ten iki tane genel başkan yardımcısı ile beraber ortak bir toplantı yapacaklar.”

TAŞERON VE GEÇİCİ İŞÇİ

Kamu Koordinasyon Kurulu’nu bir ay önce kurduklarını hatırlatanAtalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üçüncü toplantıyı arkadaşlarımız bu hafta yaptı. Tabii bunun kadar önemli olan bir konu da taşeronlarla ilgili bir çözüm bulmamız gerekiyor. Hükümetin 2019 yılında 696 sayılı KHK ile kadroya geçenlerle ilgili bize bir sözü var. KİT’ler başta olmak üzere ülke gündeminden taşeron lafını kaldırmamız gerekiyor. Türk-İş’in talebi ve sendikaların talebi budur.”

Taşeron ve geçici işçi konusunun bu dönemde çözülmesi gerektiğine değinen Atalay, “696 sayılı KHK ile ilgili emekliliği dolanların meselesi var. Onunla ilgili de, ‘Tamam’ dediler. Tayinlerle, eş durumuyla ilgili talebimizi de Bakan Bey’e bir daha yineledik. Aile huzuru açısından bu meseleye bir çözüm bulmak gerekiyor. Çünkü bu sürdürülebilir bir iş değil. Bunlarla ilgili her gün talepler geliyor” diye konuştu.

2023 ZAM TALEBİ

Komisyonun iyileştirme, refah payı ve 2023 zammını birlikte çalışacağını belirten Atalay, “Önümüzdeki günlerde de bu maddelerin dışında 2023 için zam talebimizi kamuoyuna açıklarız. Asgari ücretin biraz üzerinde ücretle 10-15 senedir kendi mesleklerinde uzman olan kurumlarda çalışan milyonlarca insan var. Onların ikramiyeleri, sosyal hakları var. Asgari ücretlinin öyle bir şeyi yok. Ne gerekiyorsa bizim komisyon Hak-İş ile beraber oturup karar verecekler. Çözeceğimize inanıyorum. İnşallah toplumun beklentisini karşılayacak güzel bir rakam alırız” dedi.

Görüşmeye Kamu İşveren Sendikası Genel Sekreteri Adnan Çiçek de katıldı.