CiddiGazete- Avrupa Parlamentosu, Katar'ın bazı AP çalışanlarına rüşvet verdiği iddiası ile sarsıldı. Katar'ın, ekonomik ve siyasi kararları etkilemek amacıyla rüşvet verdiği gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında AP Başkan Yardımcısı Yunanlı vekil Eva Kaili'nin de dahil olduğu beş kişi gözaltına alınırken, 16 adrese düzenlenen baskında 600 bin euro nakit para bulundu.

SORUŞTURMA TEMMUZ AYINDA BAŞLADI

Belçika Federal Polisi, Merkez Yolsuzluk Bürosu tarafından, Katar-AP ilişkisi üzerine yürütülen soruşturma Temmuz ayında başladı. Ekibe bankacılık, siyaset ve futbol dünyasında yankı uyandıran soruşturmalar yürüten, mali konular, yolsuzluk ve kara para aklama konularında uzman soruşturma yargıcı Michel Claise başkanlık etti.

Soruşturma ekibi, sonunda bir Körfez ülkesinin (Katar) AP'nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilediğinden şüphelenerek AP Başkan Yardımcısına kadar uzanan bir yolsuzluk ortaya çıkardı.

Kaili'nin yanı sıra partneri Francesco Giorgi, İtalyan sendika lideri Luca Visentini, 67 yaşındaki eski İtalyan vekil Pier-Antonio Panzeri de gözaltına alındı.

PASOK, KAİLİ'Yİ İHRAÇ ETTİ

AP'deki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) da Kaili'nin üyeliğinin askıya alındığını duyurdu. Yunan muhalefet partisi PASOK da, Kaili'yi partiden ihraç etti. PASOK'tan yapılan açıklamada, "Son gelişmeler ve Belçika makamlarının Avrupalı yetkililerin yolsuzluğuna ilişkin soruşturmasının ardından, PASOK Milletvekili Eva Kaili, PASOK Genel Başkanı Nikos Androulakis'in kararıyla partiden ihraç edildi" ifadeleri kullanıldı.

KAİLİ'NİN BABASI İSTANBULLU

Selanik doğumlu, mimarlık eğitimi alan Kaili, 24 yaşından bu yana siyasetin içinde. 44 yaşındaki Eva Kaili, Beyoğlu'ndaki Zoğrafyon Lisesi'nden mezun elektrik mühendisi Aleksandros Kailos ile Selanikli şair-yazar Maria İgnatiadu'nun kızı.

2002 yılında Selanik belediye meclisi tarihinin en genç üyesi seçilen Kaili, 2004'te de Yunanistan Parlamentosu seçimlerinde en genç aday oldu. Kaili, 2007 seçimlerinde PASOK'un en genç milletvekili olarak parlamentoya seçildi, 2009'daki seçimlerde de koltuğunu korudu. Kaili'nin Yunanistan'da ülke çapında tanınması 2004-2007 arasında Mega kanalında spikerlik yapmasıyla oldu. Yunanistan'ı bir dizi uluslararası konferansta da temsil eden Kaili, mimarlık ve mühendislik lisansının ardından Pire Üniversitesi'nde Uluslararası Politik Ekonomi alanında doktor eğitimi aldı.

"KATAR İŞÇİ HAKLARINDA ÖNCÜ" DEMİŞTİ

Kaili, FIFA Dünya Kupası sürecinde de Katar'ın "savunucularından" oldu. Avrupa Parlamentosu'nda "Katar'daki FIFA Dünya Kupası bağlamında insan haklarının durumu" konulu bir oturumda konuşan Kaili, ülkenin "işçi hakları konusunda öncü olduğunu" savunmuştu. Kaili, şöyle konuşmuştu: "Katar'daki Dünya Kupası, spor diplomasisinin, Arap dünyasına ilham veren reformlarla bir ülkede nasıl tarihi bir dönüşüm sağlayabileceğinin kanıtıdır. Ben tek başıma Katar'ın işçi hakları konusunda öncü olduğunu, Kafala'yı kaldırdığını ve asgari ücreti düşürdüğünü söyledim."

AP üyesi Giorgos Kyrtsos ise Contra TV'ye yaptığı açıklamada Avrupalı milletvekillerinin Kaili'nin konuşması karşısında "şok olduklarını" söylemişti. Kyrtsos, "Katarlıların ve diğer Orta Doğu ülkelerinin Avrupa Parlamentosu'nda lobi yaptıklarını biliyorduk. Ancak lobiciler böylesine tartışmasız bir kamuoyu desteği talep etmezler. Genellikle oylamalar sırasında olduğu gibi, çıkarlarını desteklemek için daha ince yollar ararlar. Kaili'nin konuşması olağanüstüydü" demişti.