CiddiGazete- Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 6 Ocak’ta Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın programında yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun, genel başkanlar doğrudan karar süreçlerinin içinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar. Genel başkanlar, cumhurbaşkanı kadar her stratejik kararda imza yetkisine sahip olacak. Bu büyük bir teminat” ifadelerini kullanmıştı.

Dün de Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un konuğu olan Davutoğlu, “Seçilen cumhurbaşkanı dedi ki, ‘Ben kabul etmiyorum. Aldığınız oylar da düşüktü. Ben bu kararı veriyorum” sorusuna şu cevabı verdi:

“Dediği anda bir kriz çıkar. Çok açık söyleyeyim ve o cumhurbaşkanı Meclis desteğini kaybeder. Ülke yeniden seçime gitmek zorunda kalır.”

Ahmet Davutoğlu’nun kamuoyunda tartışılan sözlerini Halk TV’deki programında işleyen İsmail Küçükkaya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha önce buna dair kendisine aktardığı bilgileri paylaştı.

Küçükkaya, Kılıçdaroğlu’nun sözlerini şöyle özetledi:

CUMHURBAŞKANI YARDIMCILIĞI

“Altı partinin de bu işbirliğinde olağanüstü stratejik önemi var. Yüzde 1, yüzde 3, yüzde 25, yüzde 50 diye bakamayız. Çok değerli bu çabalar. İki ayrı kriterimiz var. Altı partinin lideri, siyasi partiler yasamıza göre her biri genel başkan olduğu için eşittir. O nedenle biz öyle bir ikili mekanizma kuracağız ki, siyasi partiler kanununa göre altısı da sistemde olsun istiyoruz, başkan yardımcılığı olursa çok güzel olur. Demokratik sistem, temsili demokrasi, hangi partinin yüzde kaç oy aldığıyla da ilgilidir, ona göre şekillenir.

BAKANLAR KURULU DAĞILIMI

“Altı partinin lideri eşittir ve başkan yardımcısı olacaktır. Aynı zamanda seçimde hangi parti ne kadar oy alırsa temsili demokrasinin ruhuna uygun olarak bakanlar kurulu dağılımında bunu esas alacağız. Bunları incelikli bir şekilde çalıştık.”